Schollaert dient wetsontwerp lager onderwijs in
BRUSSEL, 14 maart - De Belgische premier Frans Schollaert heeft een wetsontwerp inzake het lager onderwijs ingediend.
Sedert 1907 is er in België een beweging waar te nemen die streeft naar een uitbreiding van het lager onderwijs tot 14 jaar.
Het Katholiek Congres van Mechelen in september 1909 gaf een extra stimulans aan de katholieke regering-Schollaert om dit vraagstuk aan te pakken.
Dit werd echter niet vergemakkelijkt door de scherpe tegenstelling in de Kamer tussen de oude rechtervleugel onder leiding van Charles Woeste en de jonge rechtervleugel bestaande uit een groep christen-democraten en flaminganten.
Koning Albert I hield in zijn eerste troonrede in de Kamer, in november 1910, een vurig pleidooi voor de uitbreiding van het lager onderwijs. Le Patriote, een blad waarin Charles de Broqueville en Jules Ingenbleek, secretaris des Konings, een niet onaanzienlijke invloed hebben, kondigde op 5 maart het ontwerp aan, zonder op de details van het aanstaande wetsontwerp in te gaan.
Frans Schollaert zelf, regeringsleider en titularis van Kunsten en Wetenschappen (waaronder Onderwijs) heeft een tekst neergelegd die met één klap de kosteloosheid, de uitbreiding, de leerplicht en de vrije schoolkeuze wil waarborgen.
Waarnemers menen dat dit ontwerp een hevige schoolstrijd zal doen ontbranden.