Van der Waals krijgt Nobelprijs
STOCKHOLM, 10 december - De als onderwijzer begonnen, via MO-akten opgeklommen en inmiddels twee jaar gepensioneerde hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam Johannes Diderik van der Waals, heeft in de Zweedse hoofdstad de Nobelprijs voor natuurkunde in ontvangst genomen.
De Nobelprijswinnaar heeft zijn onderscheiding in de eerste plaats te danken aan zijn werk betreffende de toestandsvergelijking van vloeistoffen en gassen. Deze ‘Wet van Van der Waals’ treedt in de plaats van de beroemde Wet van Boyle-Gay Lussac, die onder bepaalde extreme omstandigheden niet geldig blijkt. Dat wordt onder andere veroorzaakt door de aantrekkingskracht tussen de moleculen, de Vanderwaalskracht. Met zijn theorie van de binaire (uit twee componenten bestaande) mengsels heeft Van der Waals de grondslag gelegd voor een geheel nieuwe tak van wetenschap.
Mede dank zij het werk van Van der Waals slaagde Kamerlingh Onnes er ruim twee jaar geleden in helium vloeibaar te maken. Ook heeft Van der Waals het gelijk aan zijn zijde gekregen met de bewering dat moleculen werkelijk bestaan: tot voor kort een heftig strijdpunt in de wereld van chemici en fysici.
Johannes Diderik van der Waals.