SDAP stoot Tribunisten uit partij
DEVENTER, 12 februari - De Sociaal-Democratische Arbeiderspartij heeft haar extreem-linkse vleugel uit de partij gestoten. Het buitengewone partijcongres besloot met 209 tegen 88 stemmen de ‘Tribune-groep’ te royeren. Hiermee is een einde gekomen aan de richtingenstrijd die jarenlang binnen de SDAP heeft gewoed.
De uiterste linkervleugel van de SDAP, met als bekendste woordvoerders Herman Gorter, Henriëtte Roland Holst, David Wijnkoop en Willem van Ravensteyn, beschuldigt de partijleiding ervan dat ze de marxistische beginselen verloochent en heeft gekozen voor een opportunistische politiek, die afbreuk doet aan de bewustwording van de arbeidende klasse. Sinds 1907 beschikt de groep over een eigen orgaan, De Tribune. De aanvallen op SDAP-leider Troelstra droegen vaak een uiterst persoonlijk karaker.
De ‘Tribune-groep’ verwijt de SDAP-leiding
H. Roland Holst houdt een toespraak.
onder andere de parlementaire strijd voor de 10-urendag (‘verraad aan het internationale principe van de 8-urendag’), steun voor het subsidieren van het bijzonder onderwijs (‘opportunisme om kerkelijke arbeiders te vangen’) en de herstemmingstactiek, waarbij de SDAP-leiding in de tweede ronde van de kamerverkiezingen liberale kandidaten steunt boven kerkelijke.
Op het SDAP-congres van 1908 was de partij er nog in geslaagd de eenheid te bewaren, maar het partijbestuur zag zich door de steeds feller wordende tegenstellingen in een aantal afdelingen gedwongen een buitengewoon congres te organiseren. Een resolutie van het partijbestuur bood de linkervleugel een marxistische bijlage aan in het partijorgaan Het Volk; echter, dan moest De Tribune worden opgeheven, op straffe van royement. Een aantal Tribunisten legde zich hierbij neer, anderen (onder wie Wijnkoop en Van Ravensteyn) weigerden De Tribune los te laten. De geroyeerden zullen een eigen partij oprichten.
Partijbestuur van de SDP in Rotterdam, midden Herman Gorter.