Wilhelm II wekt beroering
BERLIJN, 28 oktober - In Duitsland is grote beroering ontstaan na een interview met keizer Wilhelm II dat vandaag in de kolommen van de Britse Daily Telegraph is verschenen. In het interview heeft de Duitse keizer een aantal opmerkingen over buitenlandse politiek gemaakt die zowel Groot-Brittannië als Rusland bruuskeren.
De keizer zegt onder meer dat hij er enkele jaren geleden Rusland van heeft weerhouden om midden in de Boerenoorlog Engeland aan te vallen.
Ook beweert Wilhelm II dat hij uiteindelijk Groot-Brittannië de beslissende militaire plannen heeft geleverd om een einde te kunnen maken aan de Boerenoorlog. ‘Heb ik ooit mijn woord gebroken? Mijn daden moeten voor zich spreken, maar u let er niet op.... Dat is een persoonlijke belediging, altijd slecht beoordeeld te zijn. Te zien hoe mijn vriendschap steeds weer met wantrouwige ogen bekeken wordt.
Ik heb altijd gezegd dat ik een vriend van Engeland ben, maar uw pers stookt het Engelse volk op mijn uitgestoken hand af te stoten, met de beschuldiging dat in mijn andere hand een dolk verborgen is’.
In Berlijn wordt intussen al gesproken van een ‘Daily Telegraph-affaire’. Na maandenlange speculaties over het seksuele wangedrag van personen aan het Duitse hof, betekent deze affaire de tweede deuk in het aanzien van de keizer. Het interview wordt algemeen afgeschilderd als een bewijs van onverantwoord gedrag van de keizer.
Onduidelij k is nog in hoeverre de rijkskanselier Bernhard von Bülow van de tekst van dit interview tevoren op de hoogte was. Von Bülow wekt vooralsnog de indruk door de inhoud te zijn verrast, maar in kringen rond het hof valt te beluisteren dat de tekst van het interview van tevoren naar de rijkskanselarij ter goedkeuring was gestuurd.
Te midden van de opschudding over de tekst zelf is ook sprake van een constitutionele crisis in Duitsland. De meeste partijen verlangen in eerste reacties een grotere verantwoordelijkheid van de Rij ksdag en een vermindering van het keizerlijke prerogatief. Deze verlangens betekenen ook dat de rijkskanselier een grotere politieke verantwoordelijkheid jegens de Rijksdag zou moeten krijgen. Nu is hij primair afhankelijk van het vertrouwen van de keizer. In Engeland heeft de aanmatigende houding van de keizer intussen een storm van anti-Duitse gezindheid doen losbarsten.
Karikatuur in ‘Kladderadatsch’ naar aanleiding van het vraaggesprek.
De publikatie van het interview op 28 oktober in de ‘Daily Telegraph’.