Incidenten op Spelen
Meer dood dan levend wankelt de kleine Italiaanse marathonloper Dorando Pietri door het finishlint in het Shepherds Bush Stadium te Londen.
LONDEN, 31 oktober - De IVde Olympische Spelen van dit jaar waren gepland voor Rome. De Italianen konden de organisatie financieel echter niet dragen. Daarop bood Londen zich aan als vervanger.
De Engelsen hebben het evenement geconcentreerd in het Shepherds Bush Stadium, wat zowel de organisatie als het overzicht ten goede komt. Het centrale stadion beschikt over een wieler- en atletiekbaan, een voetbalveld, een zwembad en een podium voor worstelen en gymnastiek.
Londen begroette 1999 mannelijke deelnemers en 36 vrouwen uit 23 landen. Het thuisland verzamelde traditioneel de meeste gouden medailles: 56 tegen 23 van de Amerikanen en 8 van de Zweden. België verzekerde zich van één gouden plak. Het was Paul van Asbroek, die zich de beste betoonde op het onderdeel snelvuur-pistool.
Opnieuw is het langdurige spektakel (27 april - 31 oktober) gepaard gegaan met verschillende incidenten. Vooral Amerika raakte nogal eens in de clinch met de Engelsen. De ruzie laaide zo hoog op, dat de Spelen even in gevaar waren. Op de 400 meter atletiek bedachten de organisatoren van alles om de betere Amerikanen te diskwalificeren, ten gunste van hun landgenoot Wyndham Halswelle.
Ook de marathon eindigde niet zonder tumult. De volstrekt onbekende Italiaan Dorando Pietri waggelde als eerste het stadion binnen, waar hij de verkeerde richting insloeg. Officials duwden hem terug in de goede richting. Pietri bleek leeggelopen. Hij zakte voortdurend in elkaar en kwam nauwelijks meer vooruit. Na vijf valpartijen schoot Jack Andrew, de organisator van de door hitte verergerde kwelling, toe en sleurde de Italiaan over de eindstreep. Op dat moment draafde net de Amerikaan John Hayes het stadion binnen. Hij volbracht op eigen kracht de laatste ronde en diende prompt een protest in tegen de behandeling van Pietri. De Amerikaan werd tot winnaar verklaard, maar wel in iets langzamere tijd dan de Italiaan. De volgende dag ontving Pietri, inmiddels tot held uitgegroeid, uit handen van de Engelse koningin een gouden beker als troost voor de enorme afknapper. Pietri en Hayes werden beiden financieel veel wijzer van het voorval. Voor veel geld konden zij meermalen, vooral in Amerika, hun tweestrijd herhalen. De Italiaan won het merendeel van die revanches.
Voor Nederland bereikte het voetbalelftal een derde plaats. Tegen de Engelse amateurs was het krachtsverschil nog te groot (4-0), maar een dag later werd Zweden met 2-0 verslagen. Die prestatie was goed voor brons achter Groot-Brittannië en Denemarken. België behaalde nog tweede prijzen bij het waterpolo, roeien (de achten) en met het militaire revolverteam.
Boogschieten voor dames.