Duitsland weigert vermindering van vlootsterkte
BERLIJN, 30 augustus - Duitsland heeft een Brits voorstel om tot een inkrimping van de twee oorlogsvloten te geraken van de hand gewezen. Dit gebeurde vandaag in een toespraak van keizer Wilhelm II in Straatsburg.
De Duitse keizer zei daar dat Duitsland ‘vastbesloten is de strijdkrachten op een hoog peil te houden zonder er iemand mee te dreigen’ en dat Duitsland ‘vastbesloten is deze strijdkrachten verder te ontwikkelen zoals het eigen belang betaamt, zonder daarbij iemand te begunstigen of te beledigen’. Met name deze laatste woorden zijn een duidelijke afwijzing van de Britse suggestie om tot een verdrag over wapenbeheersing op zee te komen.
De Britten hadden dit voorstel enkele dagen geleden gedaan. Het kwam direct voort uit een ontmoeting op 11 augustus tussen Wilhelm II en de Britse koning Edward op Cronberg. Deze ontmoeting verliep in ‘zeer hartelijke’ atmosfeer, aldus het Duitse slotcommuniqué. Bovendien drukte de Suddeutsche Reichskorrespondenz, die algemeen als spreekbuis van rijkskanselier von Bülow wordt beschouwd, een commentaar af waarin de suggestie van een vlootakkoord tussen Londen en Berlijn werd gewekt en werd gepleit voor een ‘definitieve verbetering van de betrekkingen’ tussen beide landen.
In de daaropvolgende dagen echter is door de Duitse Flottenverein en door het Alldeutsche Verband felle kritiek geleverd op eventuele plannen ter vermindering van de vlootsterkte. Groot-Brittannië werd ervan beschuldigd Duitslands macht op de zeeën te willen beteugelen en ondertussen gemene zaak te maken met Frankrijk. De kritiek uit deze kringen lijkt nu in Berlijn de doorslag te hebben gegeven, zodat een vlootakkoord voorlopig van de baan is.