Regering bespreekt Noordzeeconventie
DEN HAAG, 27 februari - Het zojuist aangetreden kabinet-Heemskerk heeft zich uitvoerig beraden over het ontwerp voor een Noordzeeconventie. Het acht de huidige tekst van het ontwerp onvoldoende en dringt aan op wijzigingen die recht doen aan Nederlands traditionele neutraliteitspolitiek. De Noordzeeconventie is een Duits initiatief. Volgens het Duitse ontwerp zouden Duitsland, Engeland, Denemarken en Nederland moeten verklaren de status-quo aan de Noordzee te handhaven.
Kennelijk wil de Duitse diplomatie hiermee de indruk tegengaan, dat Duitsland erop uit zou zijn de kleine staten aan de Noordzee op de een of andere manier in zijn invloedssfeer te betrekken. Op voorstel van Nederland is ook Frankrijk bij de conventie betrokken.
Volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, jhr. mr. R. de Marees van Swinderen, kan Nederland niet akkoord gaan met de huidige tekst van de ontwerp-conventie. Hierin ligt namelijk besloten dat de ene staat niet alleen het eigen grondgebied moet handhaven, maar ook dat van de andere staten. Deze wederzijdse verplichting zou ertoe kunnen leiden, dat Nederland rechtstreeks wordt betrokken bij een eventuele oorlog.
Nederland zal nu voorstellen deze wederkerigheid uit de conventie-tekst te verwijderen en te vervangen door de verplichting het eigen grondgebied te handhaven en dat van anderen te respecteren.