Akkoord Midden-Amerika
WASHINGTON, 20 december - In Washington is een akkoord getekend dat moet leiden tot grotere samenwerking tussen de Middenamerikaanse staten Nicaragua, Guatemala, Honduras, Costa Rica en El Salvador.
Afgesproken wordt dat er een Middenamerikaans gerechtshof komt, een netwerk van spoorwegen zal worden aangelegd, en een verdrag van vrede en vriendschap zal worden opgesteld.
De bijeenkomst in Washington had in eerste instantie tot doel een einde te maken aan de oorlog tussen de dictators van Guatemala en Nicaragua, respectievelijk Manuel Estrada Cabrera en José Santos Zelaya.
Zelaya streefde naar een verenigd Midden-Amerika, maar dan onder leiding van Nicaragua. Dit had ernstige onlusten in het hele gebied tot gevolg, en president Theodore Roosevelt, bevreesd dat de situatie uit de hand zou lopen, stuurde in de zomer van 1906 het slagschip Marblehead. Honduras, Guatemala en El Salvador stemden in met een staakt-het-vuren, maar Zelaya weigerde de strijd op te geven en viel met een groot leger Honduras binnen, waarbij voor het eerst in de geschiedenis van Midden-Amerika machinegeweren werden gebruikt.
Na een nieuwe interventie van Roosevelt is Zelaya, die steeds had volgehouden dat Washington geen recht heeft om in te grijpen in Midden-Amerika, uiteindelijk akkoord gegaan met de bijeenkomst in Washington.
De macht van het Middenamerikaanse gerechtshof wordt snel uitgehold, omdat de Verenigde Staten bij interventies in Nicaragua in 1912 en 1916 weigeren de rechtsmacht ervan te erkennen.