Kolonie ‘Walden’ ter ziele
BUSSUM, 25 oktober - De door de schrijver en psychiater Frederik van Eeden in 1898 opgerichte kolonie ‘Walden’ is definitief opgeheven. De kolonie was in grote financiële moeilijkheden geraakt, die door Van Eeden niet langer opgevangen konden worden.
De opzet van ‘Walden’ was een leefgemeenschap te vormen die als basis voor verschillende niet-kapitalistische produktieve associaties zou dienen. Men zou met elkaar in eigen onderhoud voorzien. Men woonde in eenvoudige hutten op het terrein van de kolonie en streefde het socialistisch ideaal na.
Verschillende factoren hebben bijgedragen tot de mislukking van dit project. De belangrijkste zijn wel: het mislukken van de tuinbouw op de onvruchtbare zandgrond; het overwicht dat de zogenaamde bakkersgroep daardoor kreeg, zowel qua aantal als qua winstgevendheid; de financiële afhankelijkheid van de kolonie van Van Eeden, een afhankelijkheid die het gelijkheidsideaal in de weg stond. Daarbij kwamen nog de voortdurende moeilijkheden tussen de kolonisten onderling. Van Eeden zelf liet zich in april van dit jaar nogal gedesillusioneerd uit over de houding van zijn
Frederik van Eeden.
medekolonisten. In
De pionier schreef hij over ‘Walden’: ‘Er is daar feitelijk geplunderd naar hartelust.’ Hij moest constateren dat de mensheid nog niet rijp is voor kolonisatie.
Gelukkig is Van Eeden een betere schrijver dan wereldverbeteraar gebleken. Tijdens zijn verblijf op ‘Walden’ schreef hij onder meer zijn meesterwerk Van de koele meren des doods en twee vervolgdelen op het sprookjesachtige De kleine Johannes.