Opnieuw elevatorstaking
ROTTERDAM, 23 september - In de graansector werkzame bootwerkers zijn in staking gegaan. Zij protesteren tegen het feit dat een aantal categorieën havenwerkers forse loonsverhogingen hebben ontvangen (via bemiddeling van Duitse graanimporteurs) en zij niet.
Achtergrond van het conflict is de invoering van elevators om graanschepen te lichten. Een eerdere staking (1905) tegen deze arbeidbesparende machines had succes, maar de havenwerkgevers legden zich daar niet bij neer. Duitse graanimporteurs hadden toegezegd geen door elevators gelost graan af te nemen, maar de Nederlandse importeurs hadden zich hiertoe niet verbonden. Enkele havendirecties sloten daarop contracten met enige Rotterdamse kooplieden, waarin zij toezegden elke schade als gevolg van arbeidsonrust te zullen vergoeden. Hierop ontstond grote onrust in de haven. Werkweigering en relletjes waren aan de orde van de dag. Geregeld kwam het tot gevechten tussen stakers en ‘Calandstraters’ (werkwilligen en stakingsbrekers, zo genoemd naar een bepaald graanpakhuis). De onrust werd zo hevig, dat de regering het raadzaam achtte huzaren en oorlogsschepen naar de haven te sturen.
Nu de vrijlieden, wegers, bijwegers en ophouders hun looneisen ingewilligd hebben gekregen en weer aan het werk zijn gegaan, hebben dus de bootwerkers massaal het werk neergelegd.
Directeur Prins (X) wordt door de politie naar zijn huis begeleid.
Links stakers, op de achtergrond het pantserdekschip Noordbrabant.