Poolse kinderen mijden Duitse scholen
POSEN, I maart - Onder invloed van de Russische revolutie in 1905, en vooral van de boycot van de Russische scholen in de gebieden onder Russische overheersing, is het tot schoolstakingen gekomen in de regio Posen, die onder Pruisische bezetting staat.
De staking begon in de herfst van 1906, toen meer dan zeventigduizend Poolse kinderen van hun ouders niet naar school mochten zolang de godsdienstlessen verplicht in het Duits plaatsvinden. De kinderen werden vrij mild bestraft, met het oog op mogelijke effecten op de publieke opinie. De ouders echter werden zwaar beboet, gevangengezet en lastig gevallen.
De schoolstaking van 1906-1907 draagt bij tot het ontstaan van zelfstandige populistische bewegingen onder de Pruisische bezetting. Het volk heeft voor het eerst een langdurige actie ondernomen, zonder (bege)leiding van de geestelijke autoriteiten, de intelligentsia of de Poolse bourgeoisie.
Verdere tegenacties van de Pruisische autoriteiten richten zich vooral op het onteigenen van de Poolse boeren en het koloniseren door de Duitsers. Maar de activiteiten van de Duitse Kolonisatie Commissie leveren magere resultaten op door de koppigheid van de Poolse boeren, die hun land niet aan de Duitsers willen verkopen.