Amerikanen grijpen in op Cuba
HAVANA, 29 september - De Verenigde Staten hebben 2000 mariniers naar Cuba gestuurd en daar een voorlopige regering geïnstalleerd nadat president Estrada gisteren is afgetreden onder druk van een aan kracht winnende opstand.
De protesten tegen Estrada, ingegeven door financiële schandalen en grootschalige corruptie, waren sterk toegenomen na de verkiezingen van december. Hierbij was Estrada herkozen, maar zonder dat er een tegenkandidaat was van de oppositionele liberale partij. Deze had Estrada's partij beschuldigd van intimidatie van critici en vervalsing van kieslijsten.
Op 16 augustus begonnen de liberalen onder leiding van José Miguel Gomez een opstand tegen Estrada, die zich snel verbreidde.
De regering, die niet beschikte over een geregeld leger, bleek niet in staat de opstand te onderdrukken en bemiddelingspogingen van Amerikaanse gezanten faalden.
Hierop riep Estrada de militaire hulp van de Verenigde Staten in.
Na deze interventie is Charles Magoon, een rechter uit Minnesota, aangesteld tot leider van het voorlopige bewind, dat regeert onder de Cubaanse vlag.