Vrijspraak en rehabilitatie Dreyfus
PARIJS, 12 juli - De 47-jarige Alfred Dreyfus is vanmorgen door het Hof van Cassatie in Parijs vrijgesproken van spionage. Hij zal worden gerehabiliteerd als officier, gepromoveerd tot majoor en onderscheiden met de Légion d'Honneur, Frankrijks hoogste militaire onderscheiding. Met deze uitspraak lijkt een einde gekomen aan een affaire, die Frankrijk twaalf jaar lang heeft verscheurd, in de militaire en de politieke top menig hoofd heeft doen rollen, een ongekend felle strijd tussen links en rechts teweeg heeft gebracht en vooral een beangstigende antisemitische hetze ontketende.
Dreyfus, zoon van een joodse industrieel in de Elzas, kapitein bij de Franse generale staf, werd in 1894 wegens hoogverraad (spionage voor Duitsland) veroordeeld tot levenslange verbanning naar het Duivelseiland. Door toedoen van linkse politici en schrijvers als Clemenceau, Jaurès en Zola én door de ontdekking dat Dreyfus was veroordeeld op grond van vervalste documenten, werd het proces heropend voor de krijgsraad in Rennes. Weer werd Dreyfus schuldig bevonden,
Alfred Dreyfus (tweede van rechts), inmiddels in ere hersteld, in gesprek met generaal Gillain (tweede van links).
maar nu werd hij tot tien jaar veroordeeld, omdat de krijgsraad ‘verzachtende omstandigheden’ aanwezig achtte.
Het tumult dat toen losbarstte, verdeelde de natie in linkse ‘Dreyfusards’, die mensenrechten en rechtvaardigheid in hun vaandel schreven, en rechtse ‘anti-Dreyfusards’, die de eer van de natie en van het leger boven alles stelden. Zij ontzagen zich niet in de zaak-Dreyfus een ‘joods vrijmetselaarskomplot’ te zien.
Drie jaar geleden vroeg Dreyfus om herziening van het vonnis, een jaar later werd hem dat toegestaan en nu ligt er dan het vonnis van het Hof, dat hem in alle opzichten rehabiliteert. Het blijft evenwel de vraag of de zaak-Dreyfus niet een wonde heeft veroorzaakt in Frankrijk, die pas na decennia zal helen. Zo ooit.