Scheiding van Kerk en Staat in Frankrijk
PARIJS, 9 december - De scheiding tussen Kerk en Staat in Frankrijk is een feit. Vannacht werd tijdens een vaak tumultueuze vergadering van de Assemblée Nationale het wetsvoorstel daartoe goedgekeurd, dat de regering vorig jaar november had ingediend.
De architect van het wetsvoorstel, de vroegere eerste minister Emile Combes, die in januari van dit jaar door een schandaal rond zijn minister van Marine de meerderheid in het parlement kwijtraakte en moest aftreden, toonde zich uitermate tevreden. ‘De Republiek kan nu voortleven zonder inmenging van buitenaf’, zo verklaarde hij tegenover journalisten. Drie jaar geleden zwoer Combes dat hij Frankrijk zou bevrijden van ‘het klerikale gevaar’.
Combes heeft niets nagelaten om woord te houden. Zo benoemde hij vorig jaar zonder het Vaticaan te raadplegen drie nieuwe bisschoppen. De daarop volgende protesten beantwoordde hij prompt met het verbreken van de diplomatieke betrekkingen tussen Parijs en het Vaticaan en korte tijd later verklaarde hij in het parlement dat de scheiding onafwendbaar was.
Ondanks zijn aftreden is de invloed van de Rooms-Katholieke Kerk op het openbare leven in Frankrijk nu formeel door het parlement gebroken.