Pact van Björkö gesloten
Op het Duitse keizerlijke jacht voor de rede van Björkö voeren keizer Wilhelm II (rechts) en tsaar Nicolaas II (tweede van rechts) besprekingen over een Duits-Russische alliantie.
BERLIJN, 25 juli - De Duitse keizer Wilhelm II en de Russische tsaar Nicolaas II hebben vandaag na een tweedaags overleg op het Baltische eiland Björkö een verdrag tot wederzijdse bescherming gesloten. Het is de bedoeling dat ook Frankrijk tot het verdrag toetreedt.
Het topoverleg op Björkö - een eiland niet ver van de Finse kust - wordt algemeen beschouwd als een plechtige gebeurtenis om de wereld te laten zien dat er tussen beide staatshoofden een nauwe band bestaat. Bovendien zou de Duitse vorst graag een nauwere politieke band met Rusland zien als een tegenwicht tegen de Frans-Britse Entente Cordiale. Tegen deze achtergrond moeten dan ook de geruchten worden beschouwd als zou de Duitse keizer zijn ‘ambtgenoot’ hebben toegezegd in geval van eventuele opstanden in het koninkrijk Polen Duitse troepen ter beschikking te stellen om daar in naam van de Russische tsaar rust en orde in het land weer te herstellen.
Het akkoord tussen de twee vorsten tot wederzijdse bescherming wekt in de kanselarijen van Berlijn en Petersburg intussen verbazing. Na de zware nederlaag van de Russen tegen Japan heeft Rusland - geplaagd als het ook nog is door binnenlandse woelingen - bovenal behoefte aan een goede verstandhouding met Groot-Brittannië. Alleen dat land kan de vrede in het Verre Oosten waarborgen.
Voorts is de Russische minister van Buitenlandse Zaken, graaf von Lamsdorff, niet vergeten dat vooral de Duitsers zijn land hadden aangemoedigd om het oorlogsavontuur tegen Japan te beginnen.
Men voelt er derhalve weinig voor nu een verdrag met Duitsland te sluiten. Ook in Berlijn heeft men er weinig vertrouwen in dat een akkoord tot leven kan worden gewekt. Met name de clausule die Frankrijk erin betrekt, roept twijfels op.