Ontbinding Eerste Kamer
DEN HAAG, 19 juli - Koningin Wilhelmina heeft het besluit getekend waarbij de Eerste Kamer wordt ontbonden. Provinciale Staten zullen op 3 augustus een nieuwe Eerste Kamer kiezen.
Op 14 juli verwierp de Eerste Kamer, waar de linkerzijde - anders dan in de Tweede Kamer - over een meerderheid beschikt, met 27 tegen 22 stemmen het wetsontwerp van minister-president Kuyper tot wijziging van de Hogeronderwijswet. Op 24 maart had de Tweede Kamer dit wetsontwerp aangenomen.
De afwijzing van het ontwerp door de Eerste Kamer berustte op principiële overwegingen, die met name verwoord werden door de liberaal Van Boneval Faure.
Deze betoogde dat het verlenen van academische graden een soeverein recht van de Staat is; door dit recht ook toe te kennen aan bijzondere universiteiten wordt dit recht geschonden.
Bovendien wordt hiermee een eerste stap gedaan tot het maken van inbreuk op de verhouding tussen Kerk en Staat, zoals die in de Grondwet wordt geregeld.
Het besluit van het kabinet-Kuyper de Eerste Kamer te ontbinden, heeft van diverse zijden heftige kritiek opgeroepen. Weliswaar staat vast dat de Eerste Kamer niet meer de politieke samenstelling van de Provinciale Staten weerspiegelt, maar ontbinding is in strijd met de taak van de Eerste Kamer, die erin bestaat te waken tegen ‘overijling’ van de Tweede Kamer, die ten prooi zou kunnen zijn aan de ‘waan van de dag’.
Het is de eerste keer sinds de inwerkingtreding van de Grondwet van 1848, dat de Eerste Kamer om politieke redenen wordt ontbonden.
Het staat overigens vast dat Abraham Kuyper in de nieuwgekozen Eerste Kamer over een meerderheid zal kunnen beschikken.