Entente Cordiale gesloten
De Britse koning Edward VII plant een boom als symbool van de Entente.
PARIJS/LONDEN, 8 april - In Londen en Parijs zijn vandaag gelijktijdig de akkoorden bekendgemaakt, die tussen beide landen zijn gesloten. In de kranten worden deze overeenkomsten al omschreven als de ‘Entente Cordiale’, naar de term die koningin Victoria zestig jaar geleden in een troonrede gebruikte om haar uitstekende relaties met het toenmalige Franse staatshoofd Louis-Philippe te schetsen.
De akkoorden hebben een duidelijk buitenlands-politieke strekking. Beide partijen hebben concessies gedaan en voordelen behaald. Zo zal Frankrijk zijn eeuwenoude visrechten voor de kust van Newfoundland opgeven, over de Nieuwe Hebriden zal een gemeenschappelijk bestuur worden uitgeoefend en in Siam komen voor beide landen gescheiden invloedszones.
Maar het voornaamste deel van het akkoord betreft Afrika. Frankrijk krijgt de vrije hand in Marokko in ruil voor de erkenning van de Britse zeggenschap in Egypte.
Een uitzondering is gemaakt voor Tanger: daar, recht tegenover Gibraltar, wensen de Britten geen Franse marinehaven.
Verder zijn beide naties overeengekomen de grens tussen Tsjaad (Frans) en Niger enigszins te wijzigen.
De ‘Entente Cordiale’ is vooral tot stand gekomen door het ijveren van de Franse minister Delcassé van Buitenlandse Zaken en diens ambassadeur in Londen, Paul Cambon. De sterk verbeterde betrekkingen tussen de regeringen in Londen en Parijs waren al zichtbaar bij het staatsbezoek dat de Britse koning Edward VII vorig jaar bracht aan de Franse president Loubet.
De vrijgevigheid van de Engelsen! Jij geeft mij het mooie Egypte en ik sta jou toe Marokko achterna te zitten.