Wet hoger onderwijs erdoor
DEN HAAG, 24 maart - De Tweede Kamer heeft het wetsontwerp tot wijziging van de Hoger-onderwijswet met 56 tegen 41 stemmen aanvaard. Hiermee is een belangrijke stap gezet op weg naar de ‘vrijmaking van het bijzonder onderwijs’, zoals minister-president en minister van Binnenlandse Zaken dr. A. Kuyper het noemde.
Belangrijkste onderdeel van de wet is, dat de bijzondere (confessionele) gymnasia en universiteiten ‘effectus civilis’ krijgen: de leerlingen hoeven geen staatsexamen meer af te leggen, maar kunnen volstaan met een examen bij de eigen leraren; diploma's geven vrijwel dezelfde rechten als die van de bestaande openbare gymnasia en universiteiten in Nederland.
Verder voorziet het wetsontwerp onder andere in een (geringe) subsidiëring van het bijzonder hoger onderwijs, in de instelling van bijzondere leerstoelen aan de rijksuniversiteiten en in de hervorming van de polytechnische school in Delft tot een technische hogeschool. Het wetsontwerp werd in de Tweede Kamer door de linkerzijde (liberalen en socialisten) sterk bestreden. SDAP-voorman Troelstra vattede kern van de bezwaren samen als: ‘Het theologisch dogma en de wetenschap zijn onverenigbaar met elkaar’.
Van de rechterzijde was alleen het CHV-lid Visser tegen het wetsontwerp. Hij achtte het principieel verkeerd, dat studenten in één bepaalde richting zouden worden opgevoed.