Herero komen in opstand
BERLIJN, 18 januari - In de Duitse kolonie Zuidwest-Afrika zijn duizenden Herero in opstand gekomen tegen het Duitse gezag. Enkele Duitse nederzettingen zijn omsingeld, kolonisten vermoord en bruggen en telegraafkabels vernield. Het versterkte fort Okahanja is door de Herero veroverd en volgens laatste berichten heeft de opstand zich als een heidebrand verspreid van Swakopmund aan de kust tot Windhoek in het binnenland. Deze laatste, dichtst bevolkte Duitse nederzetting wordt thans omsingeld.
Vanuit Duitsland zijn al extra troepen ingescheept om de orde te herstellen. De Rijksdag heeft zonder discussie de gelden hiertoe ter beschikking gesteld. De bestrijding van de opstandelingen wordt bemoeilijkt omdat de gouverneur, kolonel Leutwein, zich met het merendeel van de troepen in het diepe zuiden bevindt, waar de Bondelzwarten al geruime tijd een guerrilla voeren. Leutwein is ten minste twintig dagmarsen van het acute strijdtoneel verwijderd.
De Herero wonen vooral in het noorden en noordwesten van de kolonie. Hun totale aantal wordt door de Rheinische Mission, die van oudsher veel kersteningswerk onder de Herero verricht, geschat op 80000. In het verleden hebben de Herero veel strijd geleverd met de Hottentotten, totdat met hulp van Duitse missionarissen een vrede kon worden gesloten.
De Herero leven vooral van de veeteelt. Sinds enkele jaren is er onder de Herero sprake van ontevredenheid en afgunst jegens de nieuwkomers uit Duitsland, die met nieuwe methoden proberen landbouw in het gebied te bedrijven.
Poserende Duitse koloniale ‘Schutztruppen’ met enkele civiele functionarissen, die te zamen de ‘Verein Germania’ vormen in de Duitse kolonie Kameroen.