Eisen van spoorwegstakers ingewilligd
AMSTERDAM, 31 januari - De spoorwegstaking die sinds enkele dagen het treinverkeer in en rond Amsterdam vrijwel geheel heeft lam gelegd, is beëindigd. De directies van de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij en de Staatsspoorwegen hebben de eisen der stakende arbeiders ingewilligd. De dreiging van een landelijke spoorwegstaking is hiermee afgewenteld.
De staking van het spoorwegpersoneel begon op 29 januari, als uitvloeisel van de al enige weken durende staking van Amsterdamse havenarbeiders. De besturen van de haven- en spoorwegarbeidersorganisaties hadden de HIJSM-directie telegrafisch verzocht de spoorwegarbeiders niet te verplichten tot het verrichten van loswerkzaamheden aan door de havenstaking getroffen schepen. Onderhandelingen hierover tussen directie en vertegenwoordigers van de spoorwegarbeiders liepen op niets uit.
Op 28 januari weigerde het personeel van het goederenstation de Rietlanden onderkruipersarbeid te verrichten. Tot een uitbarsting kwam het echter pas de volgende dag, toen een rangeerder weigerde een wagen te rangeren voor Blauwhoedenveem, waar het personeel in staking was. De man werd geschorst, waarna vrijwel het gehele personeel van de goederenstations Rietlanden en Oostenburgergracht, de machinisten inbegrepen, zich solidair verklaarde, de gereedschappen opborg, de locomotieven naar de loodsen reed en de terreinen verliet. 's Middags breidde de actie zich uit tot het Centraal Station. Het bestuur van de Nederlandsche Vereeniging van Spoorwegambtenaren proheerde de staking, waarop men slecht voorbereid was, zoveel mogelijk te beperken, echter zonder al te veel resultaat. De volgende dag breidde de staking zich uit tot het personeel der Staatsspoorwegen. Elders in het land verklaarden spoorwegarbeiders zich solidair en tot staking bereid.
De directie van de HIJSM verklaarde zich ten slotte bereid te onderhandelen met vertegenwoordigers van de vakverenigingen, iets dat zij tot dan toe steeds had geweigerd. De vakbonden legden de volgende eisen op tafel: intrekking van de schorsing van de werk weigerende rangeerder, tijdelijke schorsing van het vervoer naar de pakhuizen der havenfirma's waarvan de arbeiders in staking waren, het weer in dienst nemen van alle stakende spoorwegarbeiders en herziening van de lonen en werktijden van het spoorwegpersoneel.
De directies van SS en HIJSM overlegden met de regering, maar deze verklaarde dat de verantwoordelijkheid bij de spoorwegen lag. Hierna willigden de directies de eisen van de stakers in, naar zij verklaarden mede in het algemeen belang. Amsterdam was als een belegerde stad, afgesloten van vrijwel alle verkeer, en het was niet mogelijk de orde te handhaven; het garnizoen bleek te klein en de regering had, als gevolg van de spoorwegstaking, nauwelijks marechaussee en troepen kunnen sturen, te weinig zelfs voor de bewaking van terreinen en materieel van de spoorwegmaatschappijen. Nadat de stakers, in vergadering in het gebouw Plancius, de capitulatie van de directies hadden vernomen, werd onder grote vreugde besloten de staking op te heffen.
Charge van politie bij het Centraal Station in Amsterdam.
Geïmproviseerde postautomobielen voor het stationspostkantoor in Utrecht.
Prent van Albert Hahn in Het Volk naar aanleiding van de spoorwegstaking.