Textielstaking verloopt
ENSCHEDE, 1 juni - De grote staking van de Twentse textielarbeiders is vrijwel geheel verlopen; steeds meer arbeiders vragen hun patroon weer te mogen werken.
De staking begon op 13 januari, toen 160 dekenwevers van Van Heek uit protest tegen een loonsverlaging het werk neerlegden. De Fabrikantenvereeniging, in 1888 door G.J. van Heek opgericht om door krachtige onderlinge steun werkstakingen te voorkomen, dreigde de productie tijdelijk te stoppen en arbeiders uit te sluiten, indien de dekenwevers niet weer aan het werk gingen. Hierdoor escaleerde het conflict snel. Op het hoogtepunt van de acties waren 45 000 textielarbeiders werkloos, hetzij door staking, hetzij door uitsluiting.
Alle bonden en verenigingen van arbeiders sloten zich aaneen, uit de burgerij werden hulpcomités gevormd en in het hele land werden steunacties georganiseerd. Duizenden guldens werden bijeengebracht, maar doordat de fabrikanten steeds meer arbeiders uitsloten, was er steeds te weinig geld om allen een uitkering te geven. Toen de directies stakingsbrekers van elders gingen inzetten, begonnen de acties te verlopen; het einde ervan lijkt nu in zicht.
Stakingsbrekers, die zich onder politiebegeleiding naar het station begeven, worden door het publiek uitgejouwd.