Aanbod Kuyper afgewezen
LONDEN/DEN HAAG, 5 februari - De Britse minister van Buitenlandse Zaken Landsdowne heeft een aanbod van minister-president en minister van Buitenlandse Zaken Kuyper om te bemiddelen in de Boerenoorlog, van de hand gewezen.
In een aide-mémoire aan de Engelse regering had minister Kuyper zijn goede diensten aangeboden om Boeren en Engelsen met elkaar in contact te brengen. De Boerendelegatie die al sinds enige tijd in Europa steun zoekt voor de Boeren, heeft reeds lang geen contact meer kunnen hebben met haar strijdende landgenoten, omdat dezen vrijwel geheel omsingeld zijn door Engelse troepen, aldus Kuyper, die hieruit de conclusie trok dat de volmachten van de delegatie weleens verouderd zouden kunnen zijn. Deze mening van Kuyper betekent een drastische verandering in de Nederlandse politiek inzake het Boerenvraagstuk. Tot nu toe stond de regering op het standpunt, dat de oorlog alleen en uitsluitend aan de Engelsen is te wijten, en dat onderhandelingen de onafhankelijkheid van de Boerenrepublieken tot onderwerp zouden moeten hebben, dit geheel in overeenstemming met het mandaat van de Boerendelegatie in Europa.
Kuyper heeft de Engelse regering gevraagd de delegatie een vrijgeleide naar Zuid-Afrika te geven om daar te overleggen met de strijdende Boeren.
De Engelse minister Landsdowne heeft Kuyper meegedeeld, dat zijn land geen interventie in de Boerenoorlog duldt. Als de Boeren willen onderhandelen, dan moeten ze zich zelf maar tot de Engelsen wenden; onderhandelingen horen trouwens in Zuid-Afrika, niet in Europa, te worden gevoerd, aldus de Britse regering.
Kamp voor krijgsgevangen Boeren in Kaapstad.