Duitse Rijksdag neemt nieuwe Vlootwet aan
BERLIJN, 12 juni - De Duitse Rijksdag heeft vandaag de zogenaamde tweede Vlootwet aangenomen. Het ontwerp dat in januari was ingediend voorziet op den duur in een verdubbeling van de bestaande vloot. Het wetsontwerp werd met 201 stemmen vóór en 103 tegen in derde en laatste lezing goedgekeurd. Tegen stemden de socialisten.
In het debat dat aan de stemming voorafging, is het tot een scherpe woordentwist tussen regeringsgezinde partijen en de socialisten gekomen. De socialistenleider August Bebel zei dat enkele ijzersmelterijen en de firma Krupp samen ten minste DM 130 miljoen zouden verdienen aan de bouw van nieuwe pantserschepen. Zijn partijgenoot Karl Liebknecht constateerde schamper dat er geen geld was voor scholen en ziekenhuizen, maar dat er wel DM 500 miljoen voor een vloot ‘in het water wordt gegooid’. De doorgaans zwijgzame rijkskanselier, prins Hohenlohe, reageerde woedend op deze kritiek. Hij riep het enthousiasme in herinnering dat al in 1848 had bestaan voor een Duitse vloot als symbool van gezamenlijke Duitse belangen behartiging op de zeeën en zei verder: ‘De vloot is er niet alleen ter bescherming van Duitse schepen maar ook om ons bestaan als een over de hele wereld handel drijvende mogendheid te verzekeren’.
De rijkskanselier kreeg ruime steun uit het parlement. Al jaren zijn industriëlen actief om de vloot uit te breiden. Ook conservatieve liberalen en hun persorganen steunden het idee. Intensieve propaganda is ook gevoerd door de sinds twee jaar bestaande Flottenverein, waarin marinetop, invloedrijke Pruisische Junker en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de nationalistische Alldeutscher Verband actief zijn geweest en de stemming ten gunste van de nu aangenomen tweede Vlootwet hebben beïnvloed.
Aanplakbiljet van de Flottenverein die de afgelopen jaren heeft geijverd voor de uitbreiding van de vloot.