VS aanvaarden vredesverdrag met Spanje
WASHINGTON, 7 februari - De Amerikaanse Senaat heeft met 57 tegen 27 stemmen - één meer dan de benodigde tweederde meerderheid - besloten het in Parijs ondertekende vredesverdrag met Spanje te ratificeren.
De uitslag van de stemming markeert de belangrijkste en meest betekenende wending die er ooit in de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten is geweest: Amerika schaart zich nu in feite aan de kant van de landen in de Oude Wereld die koloniën bezitten. De stemming in de Senaat betekent ook dat de voorstanders van een politiek die meer op de buitenwereld is gericht, zich expansionistischer opstelt en de ‘lotsbeschikking’, de ‘missie’ van Amerika in de wereld wil verwezenlijken, de overwinning hebben behaald op degenen die de nadruk leggen op de morele inhoud van de Amerikaanse revolutie, isolationistisch denken, en vinden dat Amerika Amerika moet blijven.
Tot enkele dagen vóór het debat in de Senaat, dat is begonnen op 5 februari, werd het nog vrijwel uitgesloten geacht dat de ratificatie erdoor zou komen. Op 4 februari kwam echter het bericht dat de Amerikaanse troepen op de Filippijnen - die de Spaanse koloniale bezetters hadden verdreven - waren aangevallen door volgelingen van guerrillaleider Aguinaldo. Er waren Amerikaanse slachtoffers gevallen. De nationalistische sfeer die daardoor ontstond deed een aantal senatoren van mening veranderen.