Duitse regering wil vloot verdubbelen
Karikatuur op de vlootplannen van de Duitse regering.
BERLIJN, 25 januari - De Duitse regering heeft vandaag een plan bekendgemaakt om de oorlogsvloot drastisch uit te breiden. Bij de Rijksdag is een wetsontwerp ingediend dat voorziet in een verdubbeling van de bestaande vloot. Het aantal linieschepen zal daarbij van 25 op 36 worden gebracht en ook het aantal grote en kleine kruisers zal danig worden uitgebreid.
Volgens de memorie van toelichting bij het wetsontwerp moet de uitbreiding over zestien jaar - dus in 1916 - zijn verwezenlijkt en brengt zij een jaarlijkse kostenstijging van 11 miljoen mark met zich.
Deze middelen zullen niet door belastingen maar door leningen op de kapitaalmarkt worden verschaft.
Het plan is opgesteld door Alfred von Tirpitz, die sinds drie jaar staatssecretaris in het Reichsmarineamt is en al geruime tijd heeft aangedrongen op uitbreiding van de marine. In marinekringen is al herhaaldelijk te horen geweest dat Duitsland een maritieme sterkte dient op te bouwen die voldoende indruk maakt op Groot-Brittannië om dat land van onverhoedse aanvallen af te houden. Von Tirpitz zelf geldt als de strateeg achter deze ‘Risikogedanke’.
Anderzijds wordt in Britse marinekringen al sinds een decennium informeel een zogenaamde ‘two-power-standard’ gehanteerd. Dat wil zeggen dat de Britse marine steeds ten minste zo sterk moet zijn als de gezamenlijke marine van twee willekeurige andere landen.