hemelvaart daarom in ons wekken. Want reeds is de Kerk, verholen nog, aanwezig; zij werd geboren uit Christus' zijdewonde op het kruis. De oude voorstellingen van het feestgeheim van deze dag doen ons dit begrijpen, als zij te midden van de leerlingen op de Olijfberg de Moeder Gods afbeelden. De Moeder des Heren, het symbool immers en de volheid der Kerk, houdt de armen biddend uitgestrekt en kijkt rustig voor zich uit, als wordt zij niet gedeerd door de verwondering der apostelen, die naar de hemel wijzen.
Een laatste geheim leren ons de engelen, die tot de apostelen spreken: ‘Zo zal Hij wederkomen’. De wake der Kerk, welke begon met de verwondering der leerlingen op de Olijfberg, zal worden afgesloten door de wederkomst des Heren, evenals vandaag vergezeld door de koren der engelen en zetelend op de wolken des hemels.
Eerste overweging - De aardse zending van Christus eindigt zoals zij begonnen is: met kreten van vreugde in de hemel en op aarde (Ps. 95, 11). Op deze dag, evenals in de heilige nacht toen de Verlosser onder ons nederdaalde, bezingen de hemelse machten de glorie van God in den hoge, en geheel de aarde verheerlijkt Hem die, uit liefde voor de mensen, zowel onze natuur heeft willen delen als ons deelgenoot heeft willen maken van zijn heerlijkheid.
Vandaag is het geheim van de menswording voltooid, het mysterie van God die afdaalde tot de mensen en van den mens die opstijgt tot God. Want zie hoe de mens - vervolgd door de boosheid van zijn vijand, vervallen tot de laagste trap van slavernij en een pelgrim op alle wegen gedurende duizendtallen van jaren - op deze dag zijn oorspronkelijke woning, het paradijs, weer binnentreedt en wederkeert in het hemelse vaderland. Hij dien de verleider had doen vallen, wordt door den Verlosser weder opgericht; hij dien de boze had geketend in zonde, wordt door Christus in genade bevrijd, zoals de Apostel zegt: ‘Waar de zonde overvloedig is geweest, daar is de genade in nog groter overvloed’ (Rom. 5, 20). En welk een overvloed is het: de dood is veranderd in leven, straf in beloning, beproeving in rust, vernedering in verheffing. (Maximus van Turijn) Hoe zouden wij niet juichen van vreugde: onze Heer is ten hemel ingegaan, maar heeft de aarde niet verlaten. Wij, mensen op aarde, zijn in het vervolg onafscheidelijk verenigd met de hemel; want de menselijke natuur, die reeds geheiligd was door den Heiligen Geest toen deze in de Maagd Maria nederdaalde, is vandaag gebracht tot in het hoogst van de hemelen. De nederdaling van den Heiligen Geest op het Pinksterfeest zal deze uitwisseling tussen hemel en aarde bevestigen; en deze zal duren tot op de dag, dat het Lam zal wederkomen om te oordelen over levenden en doden, en om alles wat er heilig is op aarde voor eeuwig te bestendigen in het hemelse Jerusalem. En dit zal de tweede en laatste hemelvaart zijn.
Tweede overweging - Steeds opnieuw overwegen wij in de liturgie van 's Heren hemel-