Zegening van een kerkhof
Ook de volgende zegening is een inkorting van de plechtigheid, die men vindt in het Pontificale voor de inzegening door den bisschop.
Daags voor de zegening plaatst men in het midden van het kerkhof een groot houten kruis en daarvoor een houten kandelaar met drie armen. Als het ogenblik der zegening is aangebroken, gaan allen in processie naar de plaats waar het kruis staat. Op de kandelaar worden drie kaarsen geplaatst, welke worden ontstoken. De priester, gekleed in witte stola en koorkap, zegt het volgende gebed:
Laat ons bidden. - Almachtige God, die de bewaarder zijt der zielen, de beschermer des heils en het geloof van die U hebben aanvaard, zie genadig neder op het dienstwerk dat wij verrichten. Moge deze begraafplaats bij ons binnentreden worden gereinigd, geze✠gend en gehei✠ ligd; opdat de lichamen der mensen, die na de levensloop hier rusten, op de grote dag van het oordeel, verenigd met hun gelukzalige zielen, de vreugden van het eeuwige leven verwerven. Door Christus onzen Heer. ℟. Amen.
Geknield bidden allen vervolgens de grote Litanie (bladz. 1411). Na de aanroeping Ut omnibus fidelibus defunctis voegt de priester de volgende bede toe: Dat Gij deze rustplaats wilt reinigen en ze✠genen. ℟. Wij bidden U, verhoor ons.
Na het laatste Kyrie eleison heft de priester de volgende antifoon aan en besprenkelt het kruis met wijwater.
Besprenkel mij, * Heer, met hysop, en ik zal gereinigd worden; was mij, en ik zal witter worden dan sneeuw.
En men zingt psalm 50: Miserere mei, Deus (bladz. 107) in zijn geheel, terwijl de priester de gehele begraafplaats beprenkelt met wijwater. Als hij voor het kruis is teruggekeerd en de antifoon is herhaald, bidt de priester:
Laat ons bidden. - God, die de Schepper zijt van de gehele wereld, die het mensdom hebt verlost, en alle zichtbare en onzichtbare schepselen op volmaakte wijze bestuurt; wij vragen U in