bleven ons vele gebeden bewaard, die ons opwekken tot een vurige liefde jegens Hem die in de communie tot ons komt als de Bruidegom onzer ziel, de goddelijke gast en vriend, de spijs der engelen, welke zoetheid schenkt en bovenaardse vreugde. Want waarlijk, in de communie worden wij lichamelijk en geestelijk geheel verenigd met Jesus Christus, die in het onuitsprekelijke mysterie van zijn God-Mensheid tot ons komt, met de volheid van zijn wijsheid, zijn kracht en zijn liefde. Zo innig is deze vereniging dat de kerkelijke schrijvers in navolging van den heiligen Augustinus hebben geleerd dat, in tegenstelling tot het aardse voedsel, dit hemelse voedsel niet veranderd wordt in ons, maar dat wij worden veranderd in Hem dien wij ontvangen. Alle geheimen van Christus' Verlossingswerk worden op deze wijze in ons verwerkelijkt, en in het bijzonder die geheimen, zegt de heilige Fulbertus van Chartres, waartoe wij ons bij het ontvangen van het Lichaam en Bloed des Heren voelen aangetrokken en welke wij met voorliefde overwegen. ‘De communie bevat de smaak van alle mysteriën, overeenkomstig het geloof en de godsvrucht van de ziel welke er door wordt gevoed. Stel u Jesus Christus voor met de genaden van zijn Kindsheid, in de smarten van zijn Lijden, of in de heerlijkheid van zijn Verrijzenis en zijn Hemelvaart. Hij zal u in dit aanbiddelijk Sacrament de zoetheid en de genade schenken, waardoor gij steeds inniger moogt binnentreden in de geheimen waarin uw godsvrucht den goddelijken Meester verlangt te aanschouwen’.
In de gebeden na de communie zeggen we God dank, dat Hij ons deed deelnemen aan de heilige Geheimen, en vragen wij Hem de vruchten van het mysterie steeds in overvloed te mogen ontvangen. Gebeden voor de noden van Kerk en wereld, voor eigen belangen en die van anderen vinden hier als vanzelf een plaats.
Ook zij die gedurende de mis de communie hebben ontvangen, zullen graag voor hun dankzegging uit de volgende gebeden een keuze doen.