Over dit boek
Wie ook maar enigermate met Boumans werk vertrouwd is, weet wat daarin onder ‘menselijke geschiedenis’ wordt verstaan. Beschrijving van gebeurtenissen èn van de manieren waarop mensen deze beleven. Zo wordt algemene geschiedenis weerspiegeld in persoonlijke lotgevallen.
Zulke dubbelgrepen vereisen eigen vormen van compositie. Na het vroege experiment Revolutie der eenzamen zette de schrijver zijn methode voort in het meer recente Een handvol mensen. En nu in dit boek, aan de late achttiende eeuw gewijd.
Het feit alleen al, dat Mozart, de jonge Goethe, Rousseau en Watt tijdgenoten waren, geeft een indruk van de rijkdom der Europese cultuur binnen de vierhoek Wenen - Weimar - Parijs - Birmingham. In Midden-Europa nabloei van de feodale beschaving, tot ondergang gedoemd. In het Westen een ongeduldig zoeken naar nieuwe levensvormen. Van de ene tijd naar de andere: wisselende belevenissen in jaren van versnelde geschiedenis, contrasten tussen hoop voor de toekomst en begrip voor mogelijke gevaren. Dit alles wordt met een groot aantal biografische gegevens toegelicht. Bewijs nogmaals, dat men niet alleen op beschouwing of verklaring is aangewezen. Geschiedenis kan ook boeiend worden verteld.