Zo zijn er inderdaad eens twee ‘volmaakten’ door dorpsvrouwen gered. De dominicanen waren de inquisiteurs. Die monniksorde werd in 1205 gesticht door de later heilig verklaarde Dominicus. De stichter van de orde wilde de mensen van ketterse dwalingen genezen door goed voorbeeld en door praten. Na zijn dood ging het allemaal wat harder. De situatie was toen ook anders. Mensen reageren in alle tijden steeds naar de situatie waarin zij zich bevinden. Is een volk bezetter, dan gedragen die mensen zich als bezetter. Hebben mensen macht over leven en dood, dan trekt dat bepaalde types aan, die daar van genieten.
De toestand op Monségur was verre van ideaal. Reeds in 1244 is het kasteel veroverd en viel het laatste bolwerk van de Katharen. De ondergrondse organisatie van de Katharen was uitgebreid en goed georganiseerd. Alles draaide om de bereidheid van mensen hun leven te wagen voor de zaak van de Katharen. Dat verminderde later in de dertiende eeuw. Het was een uitzichtloze strijd. In de veertiende eeuw was het Kathaarse geloof zo goed als verdwenen. Slechts hier en daar in de bergen vond men nog resten van de Kathaarse cultuur.
Het Occitaans als taal bleef lang bestaan, pas in 1539 werd het officieel afgeschaft. Hoelang het daarna nog als volkstaal is blijven bestaan, is moeilijk na te gaan, waarschijnlijk heel lang.
Ondanks de slechte wegen werd er veel gereisd. Middeleeuwers waren vaak onderweg, dat verbaast ons als we zien hoe primitief men toen reisde en hoeveel gevaar men liep.
De middeleeuwse maatschappij is strak geordend. Dat blijkt met name bij de ambachten. De gilden bepaalden wat er wel en niet mocht, daar werd streng de hand aan gehouden.
Zo is het verhaal van Raimon ontstaan, fantasie op basis van echt gebeurde geschiedenis. Het is de moeite waard meer over de dertiende eeuw te lezen, het is een boeiende periode.