kwam in vuur en rook, met bloed en pijn, was jammer, maar dat hoorde er bij.
Van de ellende van de revolutie merkten ze overigens in Grevelingen niet veel na die ene onrustige avond.
Vader bleef enthousiast. Voortaan zou iedereen vrij zijn, er zouden gelijkheid en broederschap zijn.
De vrijheid viel echter tegen, er kwamen allerlei nieuwe wetten.
De gelijkheid betekende hoofdzakelijk dat adel en geestelijkheid geen aparte plaats meer hadden in de maatschappij. De broederschap gold duidelijk niet voor buitenlanders. Na een eerste periode van vreugde kregen die indringers weer duidelijk te voelen, dat ze teveel waren.
In die maanden vond Margjes vader eindelijk een methode om echt suiker te maken.
Hij bedacht ook allerlei machines.
‘We zouden zo een suikerfabriekje kunnen beginnen,’ zei hij.
Bij alle patriotten was er hoop dat ze nu spoedig terug zouden gaan. De revolutie zou zeker overslaan naar andere landen. Overal moest men de nieuwe idealen volgen.
In de jaren na 1789 gebeurde dat echter niet. De revolutie bleek geen glorieuze tijd vol idealen. Andere landen moesten er niets van hebben. De oorlogen die Hofman verwachtte kwamen inderdaad, jaren van ellende, dood en verderf.
De grensvesting Grevelingen kreeg een belangrijke taak bij de verdediging van het land. Tweemaal zag men er in de jaren na 1789 legers naar het noorden trekken.
In 1790 aarzelde oom Pieter nog of hij weer soldaat zou worden in het nieuwe legertje van de patriotten. Hij deed het niet. Margje was er blij om.
Ze was minder blij toen haar oom vertelde dat hij toch het huis in Grevelingen zou verlaten. Hij trouwde met een Franse vrouw in Duinkerken en begon een lijnbaan daar. Nu kon Margje niet meer zo vaak met hem praten over de grote reis.
Ze kon er wel over schrijven aan Willem. Van hem kreeg ze al in 1789 een brief. Hij had gehoord over revolutie en oorlog in Frankrijk, hij wilde weten of het met Margje goed ging.
Ze schreef hem een lange brief terug, het begin van zes jaar correspondentie.
Een briefwisseling die ondanks alle oorlogen doorging. Er voeren steeds schepen van en naar Amerika.
Margje gaf haar brieven via oom Pieter mee met schippers die naar