'Eenen jonckman van ontrint 25 jaren, wesende oock wel geleert, welsprekend ende in zijnen handel seer actijf.'
In het voorafgaande is getracht iets meer duidelijkheid te geven over Balthazar Gerards, die de katholieke pamfletschrijver 'geleerd, welsprekend en actief' noemt. Het is niet eenvoudig een reeks gebeurtenissen te reconstrueren die vierhonderd jaar geleden plaats vonden. Nog moeilijker is het een beeld te krijgen van de dader. Zelf geeft hij niet meer informatie dan hij kwijt wil en in de verhoren na de daad gaan de vragenstellers op veel zaken nauwelijks in.
Wie in deze tijd Balthazars geboorteplaats Vuillafans bezoekt kan een indruk krijgen van de omgeving waarin Gerards opgroeide. Het vriendelijke dorp zal destijds geisoleerder zijn geweest, de bossen waren uitgestrekter, de afstand naar een belangrijke stad als Besançon was moeilijker af te leggen. Wie in zo'n afgelegen plaatsje zijn eerste levensjaren doorbrengt zal er door gevormd worden. Een werelds man is Balthazar Gerards zeker niet geweest. De meningen die hij thuis hoorde over ketters, beeldenstormers en geuzen, kregen geen aanval te verduren door andersgerichte informatie. Het is maar de vraag of het verblijf in de kleine universiteitsstad Dole hieraan nog iets kon veranderen. Als, bij twee gelegenheden, de omgeving Balthazar niet bijvalt in zijn haatuitingen, sluit hij zich verder af. Het wereldbeeld van de zoon van dorpsnotabele Jean Gerard is gevormd: Koning en Kerk worden bedreigd door ketters en geuzen, de ergste ketter is Oranje, zijn dood wordt bevolen in de ban. Om het vonnis uit te voeren wordt Balthazar Gerards 'seer actijf'. Die activiteit is inderdaad niet gering.
Een dagenlange reis te paard naar Luxemburg is nog maar het begin (februari 1582). Nog hetzelfde jaar reist hij met het leger mee. Over die opwindende periode is weinig bekend. Toch moet het voor de jonge man uit Franche-Comté een belangrijke ervaring zijn geweest. In Luxemburg en tijdens de veldtocht in Brabant ziet hij de grootheid en de macht van zijn koning en van hen die de koning trouw zijn gebleven.
Pas in februari 1584 begint hij aan de laatste fase van zijn opdracht. Hij overwint in die periode grote moeilijkheden. Alleen al de reizen die hij maakt: Luxemburg - Trier, Trier - Doornik, Doornik - Delft, Delft - Kamerijk - Château-Thierry en (zo snel mogelijk) op 12 juni van