Mak, Geert
Geert Ludzer Mak, Nederlands journalist en publicist (Vlaardingen 4.12.1946). Mak studeerde rechten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en vanaf 1967 aan de Gemeentelijke Universiteit van die stad. Korte tijd was hij wetenschappelijk medewerker staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Utrecht, maar al spoedig koos hij voor een journalistieke loopbaan. Hij schreef voor De Nieuwe Linie en De Groene Amsterdammer en vanaf 1975 was hij tien jaarlang fulltime redacteur van dat laatste blad. Sinds 1985 werkt Mak als freelance journalist en werkte hij voor de VPRO-radio en als redacteur van literaire TV-programma’s. Daarnaast schrijft hij voor NRC/Handelsblad, onder meer columns.
Vanaf 1991 kan veel van het werk van Geert Mak beschouwd worden als literaire non-fictie. Met zijn beide boeken De engel van Amsterdam (1992) en in het bijzonder Hoe God verdween uit Jorwerd (1996) toont hij een combinatie van journalistieke historische gerichtheid en literair engagement. Vooral met Hoe God verdween uit Jorwerd brak Mak door bij een groot publiek. Daarin laat Mak de gevolgen zien van de technologische en economische ontwikkelingen op een Nederlandse plattelandsgemeente en de sociale en individuele gevolgen daarvan voor de oorspronkelijke bewoners. Deze ontwikkelingen worden beschreven met een lichte toets van melancholie en nostalgie. Het boek werd in vele talen vertaald. Voor Hoe God verdween uit Jorwerd kreeg Mak de Henriëtte Roland Holstprijs.
Ook in zijn meer historisch gerichte boeken, Een kleine geschiedenis van Amsterdam (1994) en Het stadspaleis (1997), gaat Mak op die manier te werk. De historische gang van zaken wordt beschreven met aandacht voor de particuliere beleving, waardoor al deze feitelijkheden een persoonlijke dimensie krijgen. Die benadering geldt bij uitstek voor De eeuw van mijn vader (1999), waarin Mak aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis een beeld geeft van de historische ontwikkelingen in Nederland in de twintigste eeuw. In dezelfde lijn ligt het samen met René van Stipriaan samengestelde Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis in meer dan honderd reportages (1999). Van De eeuw van mijn vader verschenen tal van vertalingen en in 2000 werd hem er de Trouw Publieksprijs voor toegekend.
Samen met Marita Mathijsen gaf Mak het dagboek van Van Lennep over zijn voetreis door Nederland uit onder de titel Lopen met Van Lennep. De zomer van 1823 (2000). De RVU heeft onder de titel De zomer van 1823 een reeks televisie-uitzendingen aan deze wandeltocht gewijd vanaf 29 november 2000.
Vlak voor het jaar 2000 reisde Geert Mak per trein door Europa. Daarbij bezocht hij plaatsen die een rol speelden in de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw. Hij sprak er met tal van mensen die ooggetuige waren van historische gebeurtenissen. Daarover schreef hij dagelijkse stukjes voor NRC/Handelsblad, maar het materiaal zou hij uiteindelijk gebruiken voor het boek In Europa. Reizen door de twintigste eeuw (2004) dat een enorm succes werd en eveneens in vele talen werd vertaald. In 2004 kreeg Mak de NS Publieksprijs voor dit boek. De VPRO begon in 2007 een reeks televisie-afleveringen uit te zenden die gebaseerd zijn op In Europa, maar waarvoor ook nieuw onderzoek werd gedaan. Mak zelf leidde deze televisie-afleveringen in en voorzag ze van commentaar.
In 2005 reageerde Mak op de recente uitspraken van onder meer Wilders en Verdonk in politiek en pers over de multiculturele samenleving met een politiek pamflet onder de titel Gedoemd tot kwetsbaarheid.
De boeken van Geert Mak bereikten grote oplagen. Zo verschenen van Hoe God verdween uit Jorwerd in korte tijd meer dan veertig herdrukken en van De eeuw van mijn vader meer dan dertig.