Lager op de schaal van geweld staat grootschalige conventionele oorlogsvoering. Massale tankgevechten op de Noord-Europese vlaktes krijgen we op de middellange termijn niet meer te zien, en misschien wel nooit. Het Rode Leger ligt in de lappenmand. Waar zou zich een dergelijk scenario kunnen voordoen? De voornaamste kritieke zones liggen momenteel in Azië. Een crisis daar is niet levensbedreigend voor de Europese Unie.
En het Midden-Oosten? Het Irakese leger was niet opgewassen tegen het Amerikaanse. Ik durf te stellen dat het ook niet opgewassen zou zijn geweest tegen een Europees leger, vooral gezien de duidelijke superioriteit van Europa in de lucht. De eu-25 besteedt als geheel 180 miljard euro per jaar aan defensie. Dit betekent dat de eu na de Verenigde Staten het meest aan defensie uitgeeft.
Al met al is het vrij onwaarschijnlijk dat de Europeanen een grote conventionele oorlog zullen moeten voeren, individueel niet en ook niet collectief. En als iets zo onwaarschijnlijks tóch zou gebeuren, zullen de Europeanen dat waarschijnlijk doen aan de zijde van de Amerikanen.
Nee, de uitdagingen zijn nu van geheel andere aard. Er zullen zich lastige, gevaarlijke, kleinschalige erupties van geweld voordoen in verzwakte staten in Afrika of het Midden-Oosten. Hier beschikt de Europese Unie over een comparatief voordeel vanwege haar koloniale optreden en haar latere ervaring in Congo, Sierra Leone, Ivoorkust en dergelijke landen.
De capaciteit om dit gevaarlijke en bloedige werk te doen, is een andere dan die welke nodig is om een grootschalige conventionele oorlog te voeren. Hier moet de nadruk liggen op het individu en zijn wapen, goed getraind, zeer mobiel en met de nieuwste elektronische apparatuur.
Betekent dit ook dat de uitgaven lager kunnen zijn? Zeker niet. Geld is noodzakelijk voor de aanschaf van transportvliegtuigen voor de lange afstand, precisiegeleide munitie en onbemande verkenningsvliegtuigen. In februari 2004 besloten het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland negen strijd-