Woensdag 1 april
Twee uur discussie met Wim Kok voor het Algemeen Dagblad. Het was een rustig gesprek tussen twee voorkomende heren. Noch hij noch ik houden van haarkloverijen. Geen van beiden willen wij zaken op de spits drijven. Wel wordt duidelijk dat Wim in een volgend kabinet afstand wil doen van de gouden formule van Gerrit Zalm: meevallers aan de inkomstenkant worden alleen besteed aan tekortverlaging of lastenverlichting. Ik ben bang dat dan de deur wordt opengezet voor de verjubeling van die meevallers zoals door het kabinet-Lubbers ii is gebeurd. We hebben de vruchten van de hoogconjunctuur van die dagen te weinig geïnvesteerd. Moeten wij diezelfde fout weer maken?
Aansluitend broodje-Kok met een uitvoerige bespreking van de overschrijdingen op de gezondheidszorg. 's Middags bezoekers, onder wie prof. M. Scheltema, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (wrr). Ik heb drie onderwerpen geopperd voor bestudering door de wrr: (1) de integratie van minderheden - het rapport van Entzinger dateert van 1989; (2) de Europese integratie; en (3) de juridisering van Nederland, die een steeds groter probleem wordt. Is het juist dat ideële belangenbehartigers in beroep kunnen gaan? Wordt de scheiding tussen de rechterlijke en uitvoerende machten daarmee niet overschreden? Eigent de rechterlijke macht zich dan geen politieke oordelen toe? Van Kemenade heeft hier terecht veel over geschreven.
In Vrij Nederland is een tweede beschadigend artikel over Van Baalen verschenen. Deze keer wordt een tijdgenoot ten tonele gevoerd die hem van van alles en nog wat beticht. Later komt deze man op de buis. Hij maakt een verwarde indruk. Ernstiger is een brief die Van Baalen op zestienjarige leeftijd aan Joop Glimmerveen, leider van de Nederlandse Volksunie, zou hebben geschreven. Tekst van die brief is onsmakelijk. Zelfs een dronken scholier in een dwarse bui zou iets dergelijks niet uit zijn pen hebben moeten krijgen. Het papier van het origineel is