zoo de gevoelens der vergadering verdeeld zijn of zij zeker recht heeft, kan de meerderheid dat point ook niet bij overstemming bepalen.
2e. Leden van een vergadering, welke bij de omvrage zich geconformeert, gevoegd, of een besluit aangezien, of anderzins daar in geacquiesceert hebben, kunnen naderhand geene aanteekening tegen het besluit doen insereeren: maar zoo er geen omvrage (als die vereischt wordt tot het nemen van een besluit) gedaan is, en er dus niet gezegd kan worden een formeel besluit te zijn genomen, zoo staat het den leden vrij bij de resumptie op de eerstvolgende vergadering (of vooraf bij Notarieele Insinuatie aan den President te exploicteeren) behoorlijke aanteekening naar goedvinden tegens 't voorgevallene te doen: en moeten zoodanige aanteekening in dat geval gerespecteert worden.
3e. De meerderheid een besluit genomen hebbende, is ieder der leden, zoo wel dissentieerende als meêstemmers, verbonden tot de uitvoering; en ook wegens de gevolgen aanspraaklijk; en het is alleen een wettig protest, 't welk iemand dekken kan.
4e. Een buitengewone vergadering, met uitsluiting van een lid, 't welk volgens de wet en constitutie van 't genootschap tot dezelve behoort, saamgeroepen, is voor geene wettige en volledige vergadering te houden.
Zie daar, waarde Broeder, mijne andwoorden, die op de gronden van 't Staatsrecht (welke die der natuur en goede orde zijn) en tevens op de uitspraken van burgerlijke en geestelijke rechten, gegrond zijn. Ik heb over dat werk nog eens een zeer ampele memorie voor een politicq Collegie eener voorname Stad moeten formeeren; waar ik dit alles in betoogd heb; maar er geen afschrift van mogende houden heb ik ze niet bewaard, om u te kunnen suppediteeren, als ik anders zou doen.
Voorts moet ik hier nog bijvoegen, dat zoo een vergadering judicatuur heeft, het alhier gezegde wel stand houdt, maar echter door de omstandigheden duizenderlei uitzonderingen lijden kan: schoon de generale regel ook dan in alle procedés ongeschonden moet blijven. Bij voorbeeld: het Hof vindt een zijner leden schuldig aan misdaad. 't Moet dat lid niet uitzetten, niet buiten doen staan; maar bij meerderheid tegen 't zelve informatie of andere provisie van Justitie decerneeren; uit krachte van welk decreet die persoon dan naar rechten incapabel wordt, om zoo lang hij sub reatu is, te fungeeren. - doch dit zal in 't cas, waartoe gij mij adviseert, het geval niet zijn.
Maar wat middel dan, vraagt gij, voor een praesident, of meerderheid eener vergadering, die door een enkel lid in roer gebracht wordt, om de rust en orde te handhaven? - Niet anders dan dat de