229. D. Muller Massis aan Bilderdijk, 21 Juni 1785.
Hs. Bild.-Mus. Amsterdam. Gedrukt: Eerste Huwelijk, 152.
Collatie: P. 152, tussen r. 12 en 11 v.o. is door Van Vloten de volgende alinea weggelaten: Verschoont bidde ik daar in 't gebreekige, ziet slegts met welk een hart zulks geschiet, dan zal ik mij na wensch van een vrienden pligt gekweete zien, voor wiens vriendschap ik gevoelig ben. - Onder den brief te lezen: N.B. Om rede mondeling nader, verzoeke de Heeren het Dicht niet te laate drukken. - De ‘Feestzang’, gedeeltelijk afgedrukt op p. 153, telt 85 regels. Van het niet opgenomen gedeelte zijn voor ons van belang de volg. verzen:
Smaakt! met uw vriend, uw Kumpel, blij de vrugt
Van 't zaat, dat gij in Rhijnlands Erf mogt planten:
Blijft met hem steeds den troost, waar weeuw en wees bij vlugt! -
Van de ondertekenaars is uitgevallen: J. Renier, S. Theol. Stud. - De spelling van brief en zang is door Van Vl. op tal van plaatsen verbeterd.
Annotatie:
p. 152:
[Dk. Muller Massis] Dirk Muller Massis, ‘uit oud Leijdsch bloed’, studievriend van B. en van Kumpel, met wien hij 8 Mrt '83 had deelgenomen aan de z.g. ‘Oegstgeestsche vroolijkheid’. Na de omwenteling van '87 werd hij aangesteld tot vroedschap, later tot secr. der weeskamer, te Leiden. Na 1795 woonde hij op huize Rollencate te Steenwijk. Hij bevrijdde Kumpel door zijn bemiddeling uit Engelse gijzeling en ontving hem te St. toen hij nergens elders terecht kon. In 1808 werd hij secretaris te Kampen, in 1815 weer secr. der weeskamer te Leiden (Navorscher 1890, 327; A'd. Jb. 1897, 112; Hs. Curr. Vitae, U.B. A'd.).
p. 153:
[‘Feestzang’] Behalve de Feestzang der studenten, hier gedeeltelijk gepubliceerd naar hs. Bild. Mus., zijn bewaard gebleven de dichterlijke wensen van Vader Bilderdijk (Hs. U.B. A'd. E. 13) en van een zekeren Jacobus van Heun (hs. id. E. 56; naar het schrift te oordelen een zeer bejaard man), beide gedrukt E.H. 154; en voorts de huwelijksverzen van zuster Elter-Woesthoven en zwager Elter (hss. verz.-Ten Br. Andr.). Dat van Le Francq van Berkhey (zie p. 213 n, waaruit Van Vloten citeerde (E.H. 154), hebben wij niet kunnen vinden; noch in enige Bild.-collectie, noch in de zeer uitgebreide verz.-Le Fr. v. B. (Gem.
[pagina 212]
[p. 212]
arch., Leiden) bleek het aanwezig. Van later datum zijn bewaard die van Bussingh (kniedicht, 21-7-'85; hs. verz.-Ten Br. Andr.) en van Kumpel (Cardiophonia ‘een tijdlang na hunne huwelijks voltrekking geuit’; gedrukt ex. Kon. Ak. Ruim honderd regels. Onderschrift: ‘Dus, o Bilderdyk, zong, door Vriendschap voor u en uwe gade aangedaan, de eenige Vriend, die met u spreekende rechtmaatig zeggen kan: Nulla Dies tam fortibus ausis dissimilem arguerit.’ - Vgl. Aeneis IX, 281-2).