[Hendrik Issendorp]
ISSENDORP (Hendrik) was een kleinzoon van Henricus Vos, Luthersch predikant te Amsterdam, werd aldaar geboren en op 4 November 1691 gedoopt. Als proponent verbond hij zich in 1723 aan de Luthersche gemeente te Purmerend, waar hij zich reeds in 1737 wegens ziekelijkheid door den proponent J.D. Dezius moest laten bijstaan; om dezelfde reden vroeg en verkreeg hij in 1743 emeritaat. Zijn sterfjaar is niet bekend.
In treurige omstandigheden verkeerende, had hij troost gezocht in het Leipziger Gezangboek van 1730, waarvan de inhoud hem zóózeer aantrok, dat hij van de 856 liederen, die het bevatte, 335 in het Nederlandsch overbracht, welke hij met nog eenige andere gezangen uitgaf onder den titel: Geestelijke Zielenlust van het Evangelisch Zion, bestaande in een verzameling van 350 geestelijke en stigtelijke liederen, uit verscheide Hoogduitsche Gezang-boeken in het Nederlandsch overgezet (Amst. 1742). Hierdoor ‘opende hij wederom een nog verborgen gebleven gedeelte van Duitschlands Liederenschat’. Deze uitgave is voor eigen rekening ondernomen, gelijk hij tevoren (1734) grootendeels op eigen kosten zijn pastorie liet herbouwen, waaruit kan worden afgeleid, dat het hem niet aan aardsche goederen ontbrak. Ook komen gedichten van zijn hand voor in: Parnassus' kunstkabinet of verzameling van weergadelooze dichtstoffen (Amst. 1735).
Issendorp mag niet verwisseld worden met ‘een gelijktijdig naamgenoot en geloofsverwant, kerkeraadslid en dichter, brouwer in De Haan en Sleutels, huisjesmelker en volgens de pamfletten niet te goeder naam staande’. (Zie over dezen: Cat. Letterk., I, 525, 526).
Litteratuur: V.d. Aa, Biogr. Wdb., i.v. - Frederiks en v.d. Branden, Biogr. Wdb., 388. - Bijdr. Gesch. Luth. kerk, IV, 103-105; V, 69, 77. - J. Loosjes, Biogr. Naaml. Luth. Pred., 131.