's apostels redeneering voortreffelijk uitdrukt. Het ‘neemt behoorlijk de vereischte onderscheidingen in acht, beantwoordt de gemaakte tegenbedenkingen juist, wijst overtuigend het nut aan, hetwelk nog van dit gedeelte der H. Schrift gemaakt kan en behoort te worden, en leert, uit het door Paulus gezegde, aanleiding te nemen, om van het bijzondere hier voorkomende te besluiten tot de Christelijke verdraagzaamheid in het algemeen, wel te onderscheiden van los- en ligtzinnig- en laakbare onverschilligheid.’ Duidelijk blijkt hieruit, dat Borger behoort gerangschikt te worden onder de verdraagzamen.
Candidaat bij het prov. kerkbestuur van Z.-Holland, werd hij den 6den Juli 1841 beroepen tot predikant te Amerongen en den 7den Nov. d.a.v. bevestigd door zijn oom en pleegvader, den emeritus predikant Schacht, met Tit. II:15a: ‘Spreek dit’, welke rede werd uitgesproken door den emeritus hoogleeraar aan de Leidsche universiteit Dr. J. Clarisse. Het dienstwerk werd aanvaard met 2 Cor. V:19, laatste gedeelte (Boekzaal 1841b blz. 674 en 675). In 1856 werd Borger emeritus, waarna hij zich metterwoon vestigde te Arnhem, alwaar hij den 1sten Aug. 1882 overleed. Hij schreef in het Kerkel. Arch. dl. I (1857) blz. 503 en 504 ‘Lijst der predikanten van Amerongen’, dl. III (1862) blz. 140-160 en dl. IV (1866) blz. 410-412: ‘De zegels en zinnebeelden der Nederl. Herv. Kerken. Deze arbeid is een voortzetting, immers 5de en 6de gedeelte, van hetgeen bereids door Prof. N.C. Kist, over dit onderwerp in genoemd archief geschreven was.
In handschrift liet Borger na een biographisch woordenboek van vaderlandsche predikanten van de reformatie tot op 1850. Geput meest uit gedrukte bronnen, berust het HS. op de bibliotheek der Amst. universiteit en munt uit door groote uitvoerigheid en nauwkeurigheid. Het heeft eenige overeenkomst met den arbeid van wijlen den veldprediker den heer W. Ziepprecht, die almee heeft saamgesteld lijsten van vaderlandsche predikanten, ingericht naar de standplaatsen, naar de alphabet. volgorde der gemeente. Ziepprecht gebruikte bij het vervaardigen van zijn werk de handelingen der synode. Zijn arbeid, die hoogst naauwkeurig is, berust in MS. in de acad. bibliotheek te Leiden.