Papa doet huiswerk
‘Kijk, zo in de 6e klas van de Lagere School komen de eerste vragen. “Pap, wat is industrialisme?” Nou, daar kom je nog wel uit met je blote hoofd.
Maar die kleine meid van mij zit nu in de 2e van het VWO en dan wordt het andere koek. Ze heeft een uitstekend koppie - die gaat het heel ver schoppen - maar nu ben ik nog de papa die alles weet en alles kan en dat wil je natuurlijk nog wel even blijven. Komt ze dus morgen met de vraag: “Pap, wat is een modulusvergelijking?”, dan moet ik me toch wel even geprepareerd hebben. Dus dat doe ik 's nachts, als ze slaapt, dan komt ze d'r ook niet achter. Jat ik zachtjes de boeken van haar kamer en ga ik er even tegenaan...’ ‘Nou heeft papa HBS-B, dus ik kom een heel eind. Duits bijvoorbeeld. Die naamvallen zitten nog altijd geramd: Der, des, dem, den; Die, der, der, die; Das, des, dem, das; Die...eh...
der...eh...die Schüler...eh....nou ja, even nakijken nog. Kom ik wel uit. Maar die wiskunde....!
Daar is de laatste tijd even wat gebeurd, zeg. Weet u wat vectoren zijn? Weet u bijvoorbeeld wat hier staat:
Dat is een symbolentaal die ik nog nooit heb gezien, dus dat kost me wel een paar uurtjes. Toch lekker als je dat even kan uitleggen. Gaat zo'n kind toch weer de kamer uit met het gevoel van wat heb ik toch een knappe papa. En ik geloof dat je ze die veiligheid zo lang mogelijk moet bieden.
Dus eigenlijk doe ik er bij mijn drukke werk - ik zit in de haarkosmeticabranche - ook nog een soort vader-VWO bij! En gaat die wiskunde in dit tempo door, dan denk ik toch dat ik 't volgend jaar bijlessen moet gaan nemen, anders red ik 't niet.
Nou, 's kijken in m'n agenda, wat heb ik allemaal de volgende week. Een proefwerk Frans, een schriftelijke overhoring Duits en een centraal proefwerk Wiskunde, hoofdstuk 3 en 4. Mijn hemel!’