Het moderne leven der apen
een onderzoek van Prof. Dr. Ir. J.H. het Mannetje
Het deerniswekkende tafereel is nog wel eens op de televisie te zien. Het clownsnummer in een varieté-voorstelling bestaat uit in grappige kostuumpjes gestoken apen, die op fietsjes rondrijden en ‘domme dingen’ doen met voedsel. Lachen, gieren, huilen.
Zo'n vertoning is des te beschamender nu we, na alle apenonderzoekingen van de laatste dertig jaar, weten dat de kloof tussen mens en aap zo dun is als een apehaar! Apen gebruiken werktuigen (Jane Goodall), apen zijn kunstzinnig (Desmond Morris), apen bedienen zich van taal (Trixie Gardner) en apen bedrijven politiek (Frans de Waal).
Ik ben de top van de Groene Bescheurkalender buitengewoon erkentelijk dat zij mij in de gelegenheid stelde een apenonderzoek te verrichten, waaruit opmerkelijke analogieën tussen apen- en mensengedrag zijn te destilleren. Een volle dag bracht ik door rond de apenrots van Artis te Amsterdam en de waarnemingen die ik die zes uur (!) kon vastleggen, hebben tot conclusies geleid, die de wetenschappelijke wereld op haar grondvesten zullen doen wankelen.
Prof. Dr. Ir. J.H. het Mannetje, etholoog o.a.
In het eerste uur van mijn waarnemingsperiode, viel mij ogenblikkelijk het gedrag van de mannetjes Joep (1), Joop (2) en Jop (3) op. Zij aten de hen door het publiek toegeworpen pinda's niet op, maar hielden deze versnaperingen bij zich; zij spaarden, als het ware. Waarom? Waarvoor? Al eerder had ik een vrouwtjesaap in ruimte B zien verdwijnen en in de komende drie kwartier zouden Joep, Joop en Jop, ieder op hun beurt, zich bij haar in B voegen, teneinde daar ontegenzeggelijk (de geluiden lieten niets aan duidelijkheid te wensen over) de paringsdaad te verrichten. De mannetjes kwamen dan na ± 10 minuten weer paar buiten...zonder pinda's! Zij hadden met deze aardnoten dus betaald voor de hen geboden lichamelijke liefde!
Nog niet eerder was vastgesteld dat apen hoereren.
B is het eerste apenbordeel dat ooit werd waargenomen.
Ook was nog niet eerder vastgesteld, dat apen die geestelijk in de war zijn, methoden gebruiken om met zichzelf in het reine te komen, die veel gelijkenis vertonen met menselijk, ‘moderne’ therapieën. Bovenstaande groepstherapie is daar duidelijk een voorbeeld van. Mannetje Johan (J) is duidelijk de leider, de therapeut, die met één van zijn groepsleden aan het co-counselen is. Na een langdurige ‘vlooienbehandeling’ barstte cliënt (C) in een bevrijdende huilbui uit, om vervolgens weer speels en duidelijk gelukkig in de boom te klimmen.
Bert (B) is bezig met een vorm van Gestalttherapie, dwz. hij ‘werkt aan zichzelf’ door een gevecht aan te gaan met zijn eigen schaduw (S), waardoor hij meer inzicht zal krijgen in zijn ego. Piet (P) is verzonken in een meditatie-oefening, waarbij hij zich vereenzelvigt met de boom waarin hij zit. De foto toont, dat hem dit aardig lukt, want je moet twee keer kijken voor je hem ziet zitten!