zijn. D.J. van der Meer verleende ook voor dit deel zijn gewaardeerde medewerking op genealogisch en eigendom-historisch gebied en wij danken hem voor zijn bereidwilligheid om zijn aan jarenlange bestudering van de bronnen ontleende gegevens ook voor dit deel ter beschikking te stellen. Het latere bronnenmateriaal is voor deze gemeente in gedrukte vorm geïnventariseerd. De Kerkvoogdij-archieven zijn door de auteur merendeels doorgewerkt.
Aan boerderijen is dit gebied niet zo rijk als de voorgaande grietenijen. De verzameling Stichting Historisch Boerderij Onderzoek bezit slechts enkele schematische opmetingen van nu verdwenen boerderijen, die weergegeven zijn. Ook voor dit deel geldt, dat in volgorde behandeld worden de dorpsplattegrond, de kerk, de openbare gebouwen, de states in het dorp, overige panden en eventuele industriegebouwen in het dorp, vervolgens eventuele terpen binnen het dorpsgebied met de daarop staande of verdwenen gebouwen, zoals kloosters, states, boerderijen. Voor de zandgronden, waar geen terpen zijn, volgen direct na de dorpskom alle states en boerderijen, poldermolens en overige waterstaatwerken.
Voor de spelling van de aardrijkskundige namen is de Lijst van Nederlandse Gemeenten, uitgegeven door Vuga 's-Gravenhage 1978, aangehouden. De bouwkundige tekeningen zijn van de hand van W.J. Berghuis, werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die ook voor dit deel in voortdurende dialoog met de auteur een werkzaam aandeel had in de totstandkoming van de bouwhistorische teksten. Voor de maatzuiverheid van de tekeningen wordt ingestaan. Zij zijn getekend op schaal 1:50 en in principe uniform zes maal verkleind. De originele tekeningen en het schetsmateriaal zijn in het archief van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg te Zeist te raadplegen, de veldschetsen van de opgravingstekeningen in de archieven van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek te Amersfoort c.q. van het Biologisch Archeologisch Instituut van de r.u. te Groningen. In de eerste collectie berusten de veldtekeningen van de opgravingen in de kerk van Rinsumageest, Dantumawoude en Murmerwoude. Voor de gegevens van de opgraving op het terrein van het klooster Klaarkamp kon gebruik worden gemaakt van de publikatie van H. Praamstra en J.W. Boersma uit 1977. Gebrek aan voldoende belangstelling van museale zijde voor het bouwkundig vondstenmateriaal moet de oorzaak zijn dat dit niet integraal meer bewaard is. Wij zijn hiervoor aangewezen op de nauwkeurige opmetingstekeningen van H. van der Wal in het archief van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Hij maakte ook in de jaren 1943-1945 schetsopmetingen van enige kerken in het gebied, onder meer van Rinsumageest. Wegens openstaande bouwhistorische vragen deed W.J. Berghuis daar zeer gedetailleerde metingen in de jaren 1980-1983. Ook ten behoeve van de overige tekeningen deed laatstgenoemde de benodigde metingen en waarnemingen, waardoor de arcering van de tekeningen tot stand kon komen. Ten aanzien van de datering van de bouwperiodes is de gebruikelijke cijfercode toegepast, waarbij het Romeinse cijfer de eeuw
aanduidt en een hoofdletter A of B de eerste dan wel tweede helft van de eeuw, terwijl met kleine letters kwarteeuwen worden aangeduid. De dorpsplattegronden zijn getekend door T. Brouwer, verbonden aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg naar de kadastrale minuutplans die te Leeuwarden bewaard worden. De grietenij Dantumadeel was destijds een der eerste die bewerkt werd en is getekend op schaal 1:50.000. De plans werden binnen de Rijksdienst fotografisch vergroot tot schaal 1:2500 en in reproduktie driemaal verkleind.
De tegenwoordige toestand kan worden afgelezen van de luchtfoto's naar negatieven van de Dienst van het Kadaster en de Openbare Registers; zij resulteren uit loodrechte opnamen op schaal 1:6250 en 1:6300 uit 1977 en zijn op die schaal afgedrukt.
Ook de beplantingstekening van de tuin van Rinsma State te Driesum werd door T. Brouwer gemaakt in de trant van tuin- en parktekeningen van te beschermen buitenplaatsen.
Het merendeel van de foto's werd gemaakt door A. van der Wal, fotograaf bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die geen moeite spaarde om tot het gewenste resultaat te komen. Tekst en inhoud van dit boek zijn tot stand gekomen mede dank zij de hulpvaardigheid van talrijke geïnteresseerden in Leeuwarden, ter