De spelling van de aardrijkskundige namen is gevolgd naar de Lijst van Nederlandse Gemeenten, uitgegeven door Vuga, 's-Gravenhage, 1978.
De bouwkundige tekeningen zijn van de hand van W.J. Berghuis, werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die in voortdurende dialoog met de auteur tevens deel had aan de totstandkoming van de bouwhistorische teksten. Voor de maatzuiverheid van de tekeningen wordt ingestaan. Zij zijn getekend op schaal 1: 50 en in principe zesmaal verkleind. Daar voor boerderijen over het algemeen geen behoefte bestaat aan veel details zijn deze tekeningen dubbel verkleind. Voor de detailtekeningen van profielen en profielstenen zijn andere verkleiningen toegepast. Ook de gehele tekening van Harsta State te Hogebeintum werd minder verkleind dan de overige. De tekeningen zijn voor serieuze onderzoekers in het archief van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg te raadplegen. De tekeningen zijn grotendeels gebaseerd op opmetingen, die in de jaren 1943-'45 verricht zijn door H. van der Wal, eveneens bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg werkzaam, aangevuld met eigen waarnemingen en metingen gedurende de laatste jaren. Ten aanzien van de datering van gebouwen en onderdelen is de gebruikelijke cijfercode toegepast, waarbij het Romeinse cijfer de eeuw aanduidt en een hoofdletter A of B de eerste dan wel tweede helft van die eeuw, terwijl met kleine letters kwarteeuwen worden aangeduid.
Van de opgravingen, die onder leiding van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek geschiedden, werden de gegevens naar de veldtekeningen verwerkt. Een woord van dank aan de medewerkers van die Dienst voor berichtgeving en het ter beschikking stellen van de veldtekeningen, is hier zeker op zijn plaats. Ook G. Elzinga stelde veldtekeningen ter beschikking van opgravingen, die onder zijn leiding namens het Biologisch-Archaeologisch Instituut van de Rijksuniversiteit te Groningen verricht werden.
De dorpsplattegronden zijn getekend door T. Brouwer, verbonden aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, naar de kadastrale minuteplans, schaal 1:2500, die te Leeuwarden bewaard worden. De tekeningen zijn driemaal verkleind.
De tegenwoordige toestand kan afgelezen worden van de luchtfoto's naar negatieven van de Dienst van het Kadaster en de Openbare Registers te Apeldoorn; zij resulteren uit loodrechte opnamen schaal 1:6500 die in 1973 gemaakt werden.
Het merendeel van de foto's is gemaakt door A. van der Wal, fotograaf bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die geen moeite spaarde om tot het gewenste resultaat te komen. Tekst en inhoud van dit boek zijn tot stand gekomen mede dank zij de hulpvaardigheid van talrijke geïnteresseerden in Leeuwarden, ter plaatse en elders in den lande. Wij willen daarvoor gaarne onze dank betuigen en denken daarbij in de eerste plaats aan dr. M.P. van Buijtenen, kenner bij uitstek van de Friese Middeleeuwen. Niet alleen zijn geschriften zijn van veel belang geweest, ook als discussiepartner was hij voor de auteur een grote steun. Ook drs. J. Visser, chartermeester bij het Rijksarchief in Friesland, zijn wij veel dank verschuldigd voor zijn minutieuze aanvullingen op de genealogische gegevens. Ten aanzien van de genealogische gegevens van de diverse states was ook D.J. van der Meer te Roordahuizum behulpzaam. Bij de beschrijving van grafzerken, rouwborden e.d. is mede gebruik gemaakt van de verzameling gegevens, die op het Rijksarchief in Friesland bewaard wordt als voorbereiding tot de uitgave van volgende delen van de ‘Grafschriften tussen Flie en Lauwers’. Slechts die grafzerken zijn overigens vermeld, die kunsthistorische waarde hebben.
De klokopschriften zijn integraal gevolgd naar de inventarisatie, in en kort na de oorlog gemaakt onder leiding van rijksarchivaris dr. A.L. Heerma van Voss.
Een zeer tijdrovende bezigheid bleek het verzamelen van gegevens over de verdwenen kloosters te zijn. Het materiaal dat bij terpafgravingen vergaard was, bleek zeer verspreid bewaard te worden, deels bij particulieren, en nimmer onder de noemer van de individuele kloosters bestudeerd te zijn.
Alle medewerkers van bibliotheken, archieven, van de Dienst van het Kadaster en de Openbare Registers, van het Fries Museum te Leeuwarden, ambtenaren