niet wordt aangegeven of een bepaald object als beschermd monument is geregistreerd. Eveneens is afgezien van de vroeger gebruikelijke opsomming van voorhistorische en Romeinse vondsten. Wel worden, evenals in de voorgaande delen, de niet meer bestaande bouwwerken genoemd, waarvan de plaats of een afbeelding bekend is of die uit andere bronnen bekend zijn.
De heer D.J. van der Meer verleende ook voor dit deel zijn medewerking op genealogisch en eigendom-historisch gebied en werkte daartoe het rijkelijk beschikbare bronnenmateriaal door. Daarnaast was dr. O. Vries te Westergeest bereid het handschrift door te lezen, waardoor een aantal aanvullingen en verbeteringen konden worden toegevoegd. Wij danken hen hier gaarne voor de verleende medewerking. De kerkvoogdij-archieven zijn door de auteur grotendeels doorgewerkt. Het latere bronnenmateriaal moest helaas wegens de moeilijke toegankelijkheid onverwerkt blijven.
In het gebied komen veel, voor het grootste deel 19e-eeuwse, boerderijen voor. In de verzameling plattegronden van de Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek te Arnhem komen alleen plattegronden van boerderijen in het dorp Oudwoude voor.
Net als in de vorige delen worden in volgorde behandeld: de dorpsplattegrond, de kerk, de openbare gebouwen, de states van het dorp, overige panden en eventuele industriegebouwen in het dorp; daarna komen de eventuele terpen binnen het dorpsgebied met de daarop staande of verdwenen gebouwen, zoals kloosters, states, boerderijen aan de orde.
Voor de zandgronden, waar geen terpen zijn, volgen direct na de dorpskom alle states en boerderijen, poldermolens en overige waterstaatwerken. Voor de spelling van de aardrijkskundige namen is de Lijst van Nederlandse Gemeenten, uitgegeven door Vuga, 's-Gravenhage 1978, aangehouden. De bouwkundige tekeningen zijn van de hand van W.J. Berghuis, werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die ook in nauwe samenwerking met de auteur een werkzaam aandeel had in de totstandkoming van de bouwhistorische teksten. Voor de maatzuiverheid van de tekeningen wordt ingestaan. Zij zijn getekend op schaal 1:50 en in principe uniform zes maal verkleind. De originele tekening en het schetsmateriaal zijn in het archief van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg te Zeist te raadplegen, de veldschetsen van de opgravingstekeningen in de archieven van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek te Amersfoort dan wel van het Biologisch Archeologisch Instituut van de Rijksuniversiteit te Groningen. In de eerste collectie berusten de veldschetsen van Kollum en in de tweede die van Augsbuurt.
De bouwkundige tekeningen zijn van de hand van W.J. Berghuis, die in eerste instantie de veldschetsen van H. van der Wal gebruikte, maar in de loop van restauraties aanvullende metingen en bouwhistorische onderzoekingen verrichtte. De gehele opmeting van Fogelsanghstate is voor dit deel der Beschrijving uitgevoerd, evenals die van Allemastate. Voor panden in Kollum kon gebruik worden gemaakt van opmetingen van architecten, die met verbouwingen bezig geweest zijn. De afdeling Openbare Werken van de gemeente Kollum verleende daarbij bijzonder gewaardeerde medewerking. Ook de Oudheidkamer te Kollum danken wij voor de verschafte inlichtingen. Ten aanzien van de datering van bouwperiodes is de gebruikelijke cijfercode toegepast, waarbij het Romeinse cijfer de eeuw aanduidt en een hoofdletter A of B de eerste dan wel tweede helft van de eeuw, terwijl met kleine letters de kwarteeuwen worden aangeduid. De dorpsplattegronden zijn getekend door T. Brouwer, die eveneens aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is verbonden, naar de kadastrale minuutplans, die te Leeuwarden bewaard worden en op schaal 1:2500 getekend zijn. In reproduktie zijn zij driemaal verkleind. De tegenwoordige toestand kan worden afgelezen van de luchtfoto's naar negatieven van de Topografische Dienst te Emmen; zij waren het resultaat van loodrechte opnamen op schaal 1:18 000, die in 1980 gemaakt zijn en zijn afgedrukt op een schaal van circa 1:6000.
Ook de beplantingstekening van het park van Fogelsanghstate en die van de tuin van Voorstraat 87 in Kollum zijn van de hand van T. Brouwer.
Het merendeel van de foto's werd gemaakt door A. van der Wal, fotograaf bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die geen moeite spaarde om tot het gewenste resultaat te komen. Tekst en inhoud van dit boek zijn tot stand gekomen mede dank zij de hulpvaardigheid van talrijke geïnteresseerden in Leeuwarden, ter plaatse en elders