G 3
Het op deze wijze ingevoerde niveauverschil tussen de elementen Pv en Infh ener- en X, PC, ST en Y anderzijds is geen op zichzelf staand verschijnsel. De welbekende en goed te funderen PP over V-transformatie is op een dergelijk niveauonderscheid gebaseerd.
De volgorde Pv → Infh lijkt niet samen te hangen met de eigenschappen van persoonsvorm en infinitief, getuige (2c). Eerder kan men denken aan een obligate volgorde van de Pv en één of meer hulpwerkwoordsinfinitieven, als uitdrukking van een bepalingshiërarchie (Van Bakel 1969: 203 vgg) zoals in de volgende zin:
(3) | ik dan wel eens zou hebben willen blijven staan kijken |
Uit deze zin valt af te leiden dat evenals H, ook Infh moet worden beschouwd als de aanduiding van een reeks elementen, die zich ten opzichte van andere elementen als één element gedraagt: Infh1 (Infh2,..., Infhn). Als St een infinitief is, dan is de volgorde van H en St niet meer vrij. In G4 is deze stand van zaken uitgedrukt:
G4
Deze graph is niet uit G 3 af te leiden, en dus niet uit G 1. Hij zou pas een adequate uitdrukking zijn van de volgorde in de Nederlandse werkwoordsgroepen, wanneer (2 c) inslapen zal, (2 f) ingeslapen is, (2 l) ingeslapen zal zijn, (2 r) ingeënt zal worden en in het algemeen alle volgordes St Pv (Infh1, (Infh2,..., Infhn) ongrammaticaal waren. Zover is het nog niet, al zijn (2a,b) frekwenter dan (2c) inslapen zal. Voorlopig moeten we het erop houden, dat G 3 en G 4 samen de stand van zaken weergeven.
Minimale verbale groepen met Pv en Infh hebben een derde lid, dat de stam van het hoofdwerkwoord (St) herbergt: een voltooid deelwoord of een infinitief. Alleen een voltooid deelwoord is morfologisch eenduidig gekenmerkt als woord dat de hoofdstam bevat. Een infinitief die deze stam bevat kan zich alleen door vaste plaatsing onderscheiden van Infh. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de in G 4 uitgebeelde toestand. Wat de volgorde Pv → Infh tenslotte betreft, deze is niet zozeer nodig omdat men anders niet zou weten welke plaats de Pv in de bepalingshiërarchie inneemt - dat is immers altijd de laagste. Maar als het mogelijk is die hiërarchie in de volgorde te weerspiegelen, dan is er in de genoemde volgorde een - logisch gesproken - ‘extra’ kenmerk gegeven, dat strikt genomen niet nodig