van die verbale knipogen op het bedgebeuren meer. Vrouwenborsten is ook zo iets om gluurderig over te doen en over te fezelen, onvolwassenheid oblige. Meneer Piepermans, koster of conservator van ‘Het Pleintje’, gniffelt over ‘de begonia's van juffrouw Sap’, een bloemrijke metafoor voor het voorkomen van Sap die naar waarheid getooid is met vergeet-mij-nietjes.
‘Het Pleintje’ van Jan Matterne is op vunzigheid gebaseerd, steekt vol scatologische obsessie, debiteert aan een stuk door grappen over geslachtsdelen, is doorspekt van nieuwtjes, kletspraatjes, kwaadsprekerij en put zijn bestaansreden uit dorpse nieuwsgierigheid, de rode draad in het scenario. We moeten ziener Baudelaire blijven respecteren als de eerste brt-criticus.
Nu is gebrek aan smaak en een onderduims gedoe geen louter Vlaamse karaktertrek, maar een universeel verschijnsel. Verheugend aan ‘Het Pleintje’ was de unanieme afkeer ervan. De kritiek had er geen goed woord voor over, kns-directeur Ivonne Lex verbood haar volk er aan mee te doen, brt-actrice Denise de Weerdt moest op het matje bij de raad van beheer van het omroepinstituut verschijnen wegens Plein-desertie - ze bedankte voor een rol - en vanuit het brt-gebouw zelf drong schaamtevolle woede over de wanstaltige miskleun naar buiten. Dus niks om je als slimdenkend Vlaming druk over te maken, het in januari 1986 op zondagavond losgelaten onding zal binnenkort als grof vuil worden afgevoerd. ‘Het Pleintje’ moet je zien als een geintje, bedoeld om vervelende Charles zich nog eens in zijn Parijse graf te laten omdraaien.
Op donderdag 27 maart worden wij uit die droom geholpen. Er is de donderslag dat ‘Het Pleintje’ alle kijkrecords uit het dertigjarig bestaan van de Vlaamse televisie klopt. De cijfers onthullen dat op zondagavond een op twee Vlamingen niet van de buis weg te branden is. Naarmate het verhaal vordert wordt die helft ruimschoots overschreden. Een laatste illusie - dat men kijkt om zich