moedig en onbaatzuchtig antwoord. S.v.d.K. bleef te Utrecht, en een geschenk van f10,000 aan het krankzinniggesticht was daarvan het gevolg. Alzoo gelukte het den hoogleeraar zijne aangevangene verbeteringen voort te zetten en het ziekenhuis voor krankzinnigen te Utrecht weldra te maken tot een voorbeeld voor alle gestichten in Nederland. Door voortdurend vasthouden aan de taak, het lot der krankzinnigen in Nederland te verbeteren, kwam hij langzamerhand in aanraking met personen, wier invloed bij de hooge regering gewigt had, vooral met C.J. Feith, die hem krachtdadig in het doorzetten zijner plannen ondersteunde. In 1839 werd het wetsontwerp over de zorg voor krankzinnigen door dezen en S.v.d.K. opgemaakt, aan de leden der tweede kamer rondgedeeld, en in 1841 met enkele wijzigingen aangenomen. Hieruit ontstonden alle later ingevoerde verbeteringen en de verwijdering van de ongeschikte verblijfplaatsen voor krankzinnigen, die aan beesten hokken gelijk, met ketens en traliën voorzien, geen ander doel hadden dan de afsluiting en het onschadelijk maken der gekken.
Wat Pinel voor Frankrijk was, was dus S.v.d.K. voor Nederland, met dit onderscheid, dat Pinel een speculative ziekte-verdeeling en nosologie heeft geschreven, terwijl S.v.d. Kolk alleen feiten heeft opgeteekend, medegedeeld en beoordeeld. Als Pinel reeds lang vergeten is, zal de juistere kennis van de ziekelijke veranderingen, waaraan sommige gedeelten der hersenen bloot staan, nog blijven bestaan, en met haar ook de herinnering aan S.v.d.K. die ons tot die kennis bragt.
S.v.d.K. was ridder der orde v.d. Ned. Leeuw, lid der akademie van wetenschappen, lid der directie van het Utrechtsch genootschap van kunsten en wetenschappen enz. Hij overleed den 2 Mei 1862.
Zie zijne Levensschets door W. Vrolik, secretaris der akademie van wetenschappen, Utrechtsche studenten-almanak 1863; Verslag v.h. verhand. in de alg. verg. v.h. prov. Utr. genoots., bl. 18; Nieuwenhuis; Kobus en de Rivecourt; Muller, Cat. v. portr., in voce.