[Johanna Koerten]
KOERTEN (Johanna) werd te Amsterdam den 17den November 1650 geboren. Van haar jeugd af toonde zij eene groote lust tot het beoefenen van allerlei soorten van kunsten en handwerken. Ofschoon zij zich zelve vormde, werd haar naam langzamerhand door geheel Europa beroemd, in het bijzonder wegens hare voortreffelijke knipkunst, die zij tot eene nooit gekende hoogte beoefende. In stik- en borduurwerk, in het meesterlijk beschrijven en beteekenen van bokalen, in de zang en teekenkunst was zij ook zeer bedreven. Haar huis te Amsterdam werd door de aanzienlijkste vreemdelingen bezocht en de grootste vorsten van haren tijd bragten, door hunne namen in haar album of stamboek te plaatsen, hulde aan hare buitengewone en zeldzame bekwaamheden. Hare stukken werden goed betaald, vooral de portretten van voorname vorsten, waaronder dat van Keizer Leopold, dat te Weenen, met een Latijnsch bijschrift van den hoogleeraar Francius, bewaard werd. Ook heeft zij landschappen, beesten, vogels, en bloemen, in meesterlijke trekken van groot en klein schrift, gesneden welk een en ander, inzonderheid de laatstgenoemde kunst, veel gerucht maakte. Zij was gehuwd met Adriaan Blok, die haar als weduwe achterliet. Zij overleed te Amsterdam den 28sten December 1715, en haar naam is door een groot aantal dichters en proza-schrijvers vereeuwigd. Deze verzen zijn in een boekdeel te zamen gevoegd en uitgegeven onder den titel van:
Het stamboek op de papiere snijkunst van Mejufvrouw Joanna Koerten, huisvrouw van den Heer Adriaan Blok; bestaande in Latijnsche en Nederduitsche Gedichten der voornaamste Dichters te Amsterdam, voor rekening van de Compagnie 1735. 8o. met haar portret en het volgende bijschrift van Katharina Lescailje:
Men eer' dit beeld, wiens geest en schaar kan wond'ren teelen;
't Papier herscheppende in onschatbre konst-tafreelen.
Er bestaat voorts in druk:
Catalogus van een overheerlijk Kunstkabinet Papiere snijkonst, door wijlen Mejufvrouw Johanna Koerten enz., met de schaar in Papier gesneden. Benevens de relative Stamboeken, waarin zijn extra fraaije Teekeningen, Portretten, Miniaturen en prenten; alle door voorname Meesters. Overheerlijke geschreven