[Cornelis Willemsz. van Kittensteyn]
KITTENSTEYN (Cornelis Willemsz. van) wordt, door Immerzeel, Cornelis Kittenstein en een Vlaamsch graveur genoemd. Beide verkeerdelijk. Hij was te Delft den 25sten October 1597 geboren en overleed te Haarlem, waar hij zich als plaatsnijder en teekenaar had nedergezet, in 1652. Aldus is het berigt van van Bleyswijck.
Volgens denzelfden was hij een leerling van Jacob Matham. De volgende prenten, door hem vervaardigd, worden door den heer Kramm aldus vermeld:
De vijf zinnen, naar Dirk Hals, 5 stuks, kl. folio.
Kleederdragten van onderscheidene volken, naar denzelfden, 6 bladen in 8o.
Mannen en vrouwen aan een welbereiden disch gezeten, naar denzelfden, gr. folio.
De zegenrijke Intogt van Prins Willem van Oranje en Nassau, naar W. Buytenweg, 1622. 5 groote platen om aan elkander te hechten.
Eene vrouw, die een man op den grond werpt, langw. fol.
De gestrande Walvisch, met eene menigte figuren, naar P. Molijn, 1629. gr. folio. Daar onder De visch van achteren.
Nog is er van hem:
Prospect van 't beleg van Haarlem naar eene teekening van P. Saenredam, 1626. fol.
Portret van Dr. Augustinus van Teylingen te Haarlem.
Van Kittensteyn was lid van de oude Rederijkerskamer te Haarlem, en komt als zoodanig voor in Vlissings Redens-Lusthof. Hij schreef ook lofdichten voor de werken van zijne tijdgenooten. Zijne zinspreuk was: Arbeyt om rust.
Zie Ampzing, Beschrijv. van Haarl. bl. 373; van Bleyswijck, Beschrijv. van Delft, bl. 352; Immerzeel, Lev. en Werk. der Kunstsch.; van der Aa, Nieuw Woordenb. van Ned. Dicht.; Kramm, Lev. en Werk. der Kunstsch.