oog hier en daar de tint van het plamuursel door de geestige bewerking van zijn penseel ziet doorschijnen. Even fraai en natuurlijk zijn alle de toevoegselen van zijne tafereelen als de voortbrengselen uit het groeijend rijk verdeeld. ‘Marmer, porphier, kristal, goud en andere metalen, vogelnestjes met eijeren, kapellen, vlinders en welke insecten hij al moge hebben te pas gebragt in zijne stukken, dragen allen het kenmerk van zijn zeldzaam talent en den rijkdom zijner vinding. Zijn bloembundels zijn altijd met eene edele bevalligheid en nogthans zoo los en eenvoudig in de vazen geschikt, alsof ze louter bij geval in dier voege geplaatst waren’. In zijne verrukkelijke landschappen merkt men een edele stijl op, afwijkende van de eenvoudige natuur zooals zij zich in Holland vertoont, en die aan den Italiaanschen hemel herinnert. Reeds bij zijn leven werden groote sommen voor zijn kunst betaald, die thans meer dan verdubbeld worden. Op de veilingen van Gildemeester, van der Pot en Braambeek golden dergelijke tafereelen van f 3,000.00 tot f 4,000.00 en op die van de Smeth tot f 4,508.00. Op de verkooping van Braamcamp golden twee zijner landschappen f 2,505.00. In December 1854 werd op de verkooping van den baron de Mecklenbourg te Parijs 13,000 fr. voor een zijner bloemstukken betaald. Zijne kapitale teekeningen van f 1000.00 waren op de verkoopingen van Ploos van Amstel, Goll en de Vos. Zijne kunst vindt men in de beroemdste buiten- en binnenlandsche kabinetten. Het museum te Amsterdam bezit van hem een bloem- en fruitstuk en twee arcadische landschappen, dat te 's Hage een bloemen fruitstuk. Hij overleed 8 Februarij 1749 in zijne geboortestad.
Zijn portret door A. Bonen, gold op de verkooping van Jan Gildenmeester in 1800 te Amsterdam f 80. Dezelfde meester schilderde ook een kleiner, dat op de verkooping van mr. Johan van der Marck Aegidsz. te Leyden, 1773, voorkwam. A. van Halen graveerde dit portret in zwarte kunst in fol. Andere portretten vermeldt Kramm en Muller. Ook vindt men ze bij Houbraken, van Gool en Immerzeel. Mausaisse gaf in 1825 te Parijs eene fraaije lithographie, waarschijnlijk naar dat van Bonen, in het licht.
Zie Houbraken, Weijerman, van Gool, Immerzeel, Kramm, Wagenaar, Amst., D. XI. bl. 438; Collot d'Escury, Holl. Roem, D. I. bl. 104, 105, A.D. III. bl. 263, 264; Kok, Nieuwenhuis, Kobus en de Rivecourt, Pilkington, Dict. of Painters; Nouv. Biogr. Gén.; Dict. Univ.; Biogr. Univ.; Cat. van de Schilderijen van J.D. Pompe van Meerdervoort en van den beroemden schilder J. van Huysum, Dordr. 1749, kl. 8o.